2024. április 27. 21:08

KezdőlapWRCToyota dominancia a kenyai mocsárjárásban

Toyota dominancia a kenyai mocsárjárásban

-

Sebastien Ogier vezeti a Szafari Rallyt a szombati nap végén, de az előnye alaposan lecsökkent az üldöző Kalle Rovanpera előtt. A másik két csapat szinte teljesen összeomlott, így a japánok háziversenye lett a kenyai vb futam.

Az utolsó gyorsaságira megérkezett az eső és ezzel a káosz is a Szafari Rallyra. Aquaplaning, mocsár és egy végtelenül trükkös utolsó kanyar tette emlékezetessé a záró szakaszt. Ogier félperces előnnyel és két lágy gumival kezdett a végén, de az esőben ez a kombináció tarthatatlan volt. A két lágy gumi maradt, az előny elúszott, 16.7 másodpercre csökkent a második Rovanpera hátránya.

foto: Toyota Gazoo Racing WRT

A számmisztika-kedvelő rallyszurkolók boldogan sóhajthattak a nap végén, hiszen a harmadik Evans és a negyedik Katsuta között is hajszálpontosan 16.7 másodperc a különbség, viszont Evans több mint 2 percre van Rovanperától, így a csata az 1-2. és a 3-4. helyért zajlik a toyotások között. Evans és Katsuta kétszer is helyet cserélt, az utolsó szakaszon a japán forgott is, a hátsó szárnyból is elveszített egy darabot, így nem csoda, hogy a harmadik hely odalett. Pedig előtte egészen összeszedett volt már, a 12. gyorsaságit meg is nyerte. Úgy látszik nem szereti az esőt…. vagy a nyomást nem bírja.

Hová lett Esapekka Lappi? A finn autója a 11. gyorsasági 22. kilométerénél megállt. A kardántengely volt a ludas, ami a shakedownon történtek után komoly aggodalomra adhat okot a Hyundainál.

foto: Toyota Gazoo Racing WRT

Az ötödik helyen Dani Sordo több mint egyperces különbséggel követi a Toyotákat. A spanyol stratégiája egyszerű, igyekszik elkerülni a problémákat, és ez úgy tűnik itt kifizetődő.

Ott Tanak a hatodik. Neki a 11-es szakaszon kereket kellett cserélni, a 12-es gyorsaságin pedig tönkrement az egyik hátsó lengéscsillapítója. Az utolsó gyorsaságin azt mondta, hogy a körülmények rosszabbak, mintha slickkel menne a jégen, és ezt alá is támasztotta azzal, hogy a cél előtti kanyarban ő is bemutatott egy piruettet.

foto: M-Sport

Pierre-Louis Loubet a hetedik, előtte és mögötte is 5 percre vannak, így nem kell sietnie. Ő is szenved, de próbál célba érni.

A nyolcadik helyen az első WRC2-es autó várja a vasárnapot. Nem Gregoire Munster, mert az ő autója megállt, így Kajetanowiczé lett az első hely. Kajtonak most már „csak” célba kell érni, 10(!) perccel vezet a második Prokop előtt.

A szuperralyzó Thierry Neuville már a kilencedik. A belga nagyon nem elégedett, a célban ki is osztotta saját csapatát. „Az utolsó 7 km-en elállt az eső, és állt a víz, így a nyomvályúkat tisztítottam. Pokoli egy szakasz – ha nem ülsz az autóban, nem tudod leírni a körülményeket. Érdekes lesz követni a mögöttem zajló küzdelmet. Ez a rendes Safari, ezt akarjuk, de ismét nem voltunk elég jól felkészülve, az biztos” – mondta Neuville.

A verseny hat gyorsaságival zárul vasárnap, részletes eredmények itt elérhetők.

foto: M-Sport

Friss