2024. április 29. 20:18

KezdőlapWRCNeuville óriásit hibázott, kizárták a Szafari Rallyról

Neuville óriásit hibázott, kizárták a Szafari Rallyról

-

Thierry Neuville és Martijn Wydaeghe kizárásra került a Szafari Rally után, mivel illegális pályabejárást végzett Kenyában. 

Thierry Neuville eredetileg a Szafari Rally nyolcadik helyén zárt azt követően, hogy pénteken az autója felfüggesztésének sérülése miatt kiállni kényszerült, majd szuperrallyval tért vissza szombaton. A Hyundai belga versenyzője vasárnap megnyerte a Power Stage-et, megtartotta volna a vb pontverseny második helyét Kalle Rovanpera mögött. 

Vasárnap délután azonban a felügyelők a belga párost kizárták. 

Az indoklás szerint a hivatalos pályabejárás után két gyorsaságin is megállítottak egy személyt, aki illegálisan tartózkodott a területen. 

Mint kiderült, a személy Thierry Neuville-hez kapcsolódott és a belga versenyző maga kérte meg, hogy segítsen azzal, hogy megnézi a kanyarlevágást megakadályozó sziklák pontos helyzetét, azon gyorsasági szakaszokon, ahol ezek a sziklák mozdíthatóak voltak. 

A felügyelők ezt tiltott pályabejárásnak minősítették és a belga párost kizárták. 

A történtek után változott a vb pontverseny állása is, Kalle Rovanpera előnye 41 pontra nőtt Elfyn Evans előtt, míg a harmadik helyen Sébastien Ogier és Ott Tanak 42 pont hátránnyal áll, Neuville pedig az ötödik helyen 47 pont lemaradással következik. 

A gyártók bajnokságában a Toyota előnye 48 pontra nőtt a Hyundai előtt. 

Oliver Solberget és Elliott Edmondsont ugyancsak büntették a felügyelők, mivel 1 gumival többet használtak a megengedettnél, ezért 2 perc büntetést kaptak. A páros ezúttal nem regisztrált a WRC2 értékelésébe, így annak eredményét a döntés nem befolyásolta.

Friss