2024. április 28. 22:24

KezdőlapWRCA Hyundai közleményt adott ki Neuville Kenyából való kizárása után, az FIA...

A Hyundai közleményt adott ki Neuville Kenyából való kizárása után, az FIA is reagált

-

Thierry Neuville illegális pályabejárás miatt kizárásra került a Szafari Rallyn, majd a Hyundai Motorsport megdöbbentő nyilatkozatot adott ki. 

Mint arról tegnap beszámoltunk, Thierry Neuville-t vasárnap a felügyelők kizárták, miután a pályabejárás után olyan személyt azonosítottak gyorsasági szakaszokon, aki a belga versenyzőhöz volt köthető. Neuville elismerte, hogy a személy valóban hozzá tartozik és ő küldte ki azokra a pályákra, ahol a kanyarlevágást megakadályozó sziklák mozdíthatóak voltak, hogy pontosan írja le a szikla helyzetét és a pálya határait. 

A felügyelők ezt tiltott pályabejárásnak minősítették és Neuville-t kizárták. 

Hétfőn a Hyundai Motorsport közleményt adott ki, melyben elfogadták a kizárást, de a történteket “szokásos gyakorlatnak” nevezték. 

“A Hyundai Shell Mobis World Rally Team tudomásul vette Thierry Neuville kizárását a Szafari Rally után, ahol a 11-es autó személyzete megsértette a szabályokat – áll a koreai gyártó közleményében. – A versenyzők szerették volna pontosan megtudni, hogy a szervezők milyen határokat szabtak meg azokban a kanyarokban, ahol mozdítható volt a kanyarlevágást megakadályozó szikla. Tudomásul vesszük, hogy az FIA szeretné megállítani a szokásos gyakorlatnak számító dolgot, mely szerint a pályabejárás után a versenyzők még plusz információt gyűjtenek a pályákról. Együtt fogunk dolgozni az FIA-val, hogy a versenyzők között megmaradjon az egyenlőség.” 

A Dirtfish ezt követően, mind az FIA-t, mind pedig a Hyundait megkereste, hogy kiderítse mit is jelent a “szokásos gyakorlat” kifejezés. 

“A pályabejárás lebonyolítását és a menetrend betartását az FIA WRC-re vonatkozó szabályzat 35.4.2-es cikke igyekszik biztosítani, ahogy ez a kizárást megerősítő dokumentumban is szerepel – mondta a Dirtfishnek Andrew Wheatley, az FIA sportigazgatója. – Ennek a szabálynak a megváltoztatása folyamatosan terítékre kerül, azonban a WRC Bizottságában tartott szavazás során a WRC gyártói, a szervezők és a Promóter megszavazta annak érvényben tartását. Az FIA folyamatosan együtt dolgozik a versenyszervezőkkel, annak érdekében, hogy biztosítsa a helyi lakosság számára a verseny útvonalak használatát, ugyanakkor megakadályozza a tiltott pályabejárást a versenyen indulók számára. A tiltott pályabejárás megakadályozása miatt meg kellene tiltani a verseny útvonalainak használatát, ezt azonban nem tehetjük a helyi lakosság miatt. Amennyire lehetséges, igyekszünk felügyelni, hogy a versenyen résztvevők csak a pályabejárás alatt közlekedjenek az adott útvonalakon, azonban nem tudjuk ezt teljes mértékben betartani, ennek ellenére nem mondanám szokásos gyakorlatnak a pályabejáráson kívüli információgyűjtést.” 

Wheatley elárulta, hogy a 2022-es Szafari Rally Hell’s Gate szakasza 5 km-rel rövidítve lett a pályabejárás és a verseny között. 

“A 2022-es Szafari Rallyn kénytelenek voltunk módosítani a Hell’s Gate szakaszt a pályabejárás után, mivel az egyik dombtetőn komoly károk keletkeztek a pályabejárás alatt. Ezért a pálya első teljesítése előtt az első öt kilométer nem volt gyorsasági szakasz, hogy a versenyzők ellenőrizhessék a pálya érintett részét, mielőtt a szakaszt Power Stage-ként teljesítették volna.” 

Fotó: Hyundai Motorsport

Friss