2024. április 28. 21:29

KezdőlapWRCRovanpera: A Toyota engedélyezte a csatát Ogier-val

Rovanpera: A Toyota engedélyezte a csatát Ogier-val

-

Sébastien Ogier és Kalle Rovanpera a Szafari Rally teljes egészében hatalmas csatát vívott a győzelemért, a nem veszélytelen csatát pedig a Toyota nem akadályozta meg, bár nem is örült neki. 

A Toyota egyértelműen dominálta a kenyai Szafari Rallyt, a verseny alatt pedig Sébastien Ogier, valamint Kalle Rovanpera vívott az első helyért, a csata pedig nem volt veszélytelen a kiszámíthatatlan szakaszokon. A harc egyik drámai pillanata az utolsó előtti szakaszon volt, ahol Rovanpera defekttel ért célba, míg Ogier autója veszélyesen túlmelegedett a homokos talajon haladva. 

Rovanpera elárulta, hogy a Toyota engedélyezte a csatát, bár nem lelkesedett érte. 

“A csapat nem örült a csatánknak, de nem is tiltotta azt, a csapatvezetés ránk bízta a küzdelem folytatását vagy befejezését” – mondta Kalle Rovanpera a DirtFishnek.  

Ogier szerint a fesh-fesh borította utolsó előtti szakaszon akár véget is érhetett volna számára a verseny. 

“A 14. szakaszon meglepett kissé Kalle Rovanpera gyorsasága, mert azon a pályán nagyon sok szikla volt – mondta Ogier. – Azonban a következő szakaszon tudtam, hogy tudunk válaszolni és ezt meg is tettük. Aztán a csatához kis drámát adott, hogy egy fát eltalálva elveszítettük a csomagtartónkat, de az igazi dráma az utolsó előtti szakaszon volt, ahol a fesh-fesh borította úton nagyon túlmelegedett az autó és könnyen kieshettünk volna.” 

A nyolcszoros világbajnok szerint karrierjének 58. WRC futamgyőzelmét volt a legnehezebb elérni, mert nemcsak a riválisokkal kellett harcolni. 

“Pokoli küzdelmet folytattunk egész hétvégén, és nemcsak a többi versenyzővel kellett harcolni. A riválisok elleni harc is nagyon komoly volt, de a legkomolyabb csatát az okozta, hogy rengeteg problémával is meg kellett küzdenünk. Az utolsó előtti szakaszon a túlmelegedés miatt könnyen a pálya szélére kerülhettünk volna, majd a Power Stage-en nem tudtuk az autó teljes erejét használni.” 

A Szafari Rally után Kalle Rovanpera előnye 41 pontra nőtt a bajnokságban Elfyn Evans előtt, míg Ogier és Tanak 42, a kizárt Thierry Neuville pedig 47 pont hátránnyal áll. 

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Friss