2024. május 03. 16:21

KezdőlapWRCNeuville kizárása Kenyában, felidézi a 23 éve Sanremoban történteket

Neuville kizárása Kenyában, felidézi a 23 éve Sanremoban történteket

-

Thierry Neuville-t a a felügyelők tiltott pályabejárás miatt kizárták, azonban 23 évvel ezelőtt semmi ilyenre nem került sor, amikor Gilles Panizziról terjedt el hasonló információ a Sanremo Rallyn. 

A 2000-es WRC szezon utolsó harmadához érve még négyen voltak esélyesek a vb címre, Marcus Grönholm vezette a pontversenyt a Peugeot-val, de Richard Burns a Subaruval, Colin McRae és Carlos Sainz pedig a Forddal ugyancsak jó eséllyel pályáztak a vb címre a Sanremo Rally előtt, mely az akkori 14 futamos szezon 12. futama volt. 

Az, hogy McRae ott volt Olaszországban a két héttel korábban Korzikán történt brutális balesete után a csodával volt határos.

A verseny első szakaszán Richard Burns és Robert Reid kezdett a legjobban, 1 másodperc előnnyel a leggyorsabbak voltak Gilles Panizzi és Hervé Panizzi előtt. Azonban a második szakasztól Panizzi vette át a vezetést, és különösen a második és negyedik szakaszként megtartott 19.3 km-es Perinaldo gyorsaságin volt gyors. 

A francia peugeot-os tempóját látva a többi versenyző igencsak meglepődött, a meglepetést pedig tetőzte, amikor az a pletyka kezdett terjedni, hogy Panizzi illegális pályabejárást végzett még mielőtt a pályák felírása hivatalosan elkezdődött volna. 

“Biztos vagyok benne, hogy igazak a pletykák – mondta Carlo Sainz a második szakasz után. – Voltak, akik valóban látták Gilles-t, de bizonyítani nem tudjuk.” 

Francois Delecour ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy nem érdekli igazak-e a pletykák csapattársával kapcsolatban, mert nem az ő problémája. A második szakasz után a szervizparkba visszaérve azonban nem így tűnt, hiszen Delecourt alig tudták visszatartani a Peugeot emberei, amikor odaakart menni az ebédjét fogyasztó Panizzihoz. Delecour végül azt mondta, nem folytatja a versenyt, azonban a francia gyártó csapatvezetése végül meggyőzte. 

Az első nap végére Delecour fellépett a negyedik helyről a másodikra, ugyanakkor Panizzi előnye 15.4 másodperc volt ekkor már. 

A folytatásban pedig Panizzi már megőrizte vezető helyét és végül 16.8 másodperc előnnyel megnyerte a versenyt Delecour előtt. Panizzi ráadásul az előző, Korzikai versenyen is nyerni tudott.

Az, hogy Panizzi valóban illegálisan szerzett-e információt a Perinaldo szakaszról, végül nem volt bizonyítható, így büntetést sem kapott.

Friss