2024. április 29. 11:53

KezdőlapWRCEnnyi volt! Meghalt minden remény erre a WRC futamra!

Ennyi volt! Meghalt minden remény erre a WRC futamra!

-

Az utolsó esély is meghalt, azt illetően, hogy 2024-ben WRC futamot rendezzenek Nagy-Britanniában. A WRC Promóter nem tud további időt biztosítani a brit szervezőknek. 

2019 óta nem volt brit WRC futam, holott Nagy-Britannia a kezdetektől, 1973 óta része volt a Rally Világbajnokságnak. 

A Bobby Willis vezette szervező csapat három éve igyekszik összehozni egy WRC futamot Észak-Írországban, azonban az ügy ismét zátonyra futott. 

A WRC Promóter júliusban szeretné közzétenni a 2024-es WRC naptárt, így nem tud tovább várni arra, hogy a brit szervezők előteremtsék a rendezéshez szükséges nagyjából 3.5 millió eurót. 

Greg Smith, Buckingham parlamenti képviselője kérte Rishi Sunak brit miniszterelnököt, hogy biztosítson a WRC futam számára 1 millió fontot, ami bőven meg is térülne, hiszen egy vb futam 100 millió fontos bevételt képes generálni. 

Sunak miniszterelnök azonban a képviselőt az észak-ír túrtizmusért felelős szervezethez küldte. 

“Az a tény, hogy a WRC futam kérdését a brit miniszterelnök elé kellett terjeszteni, mutatja, hogy érdemi előrelépés nem történt az ügyben – mondta Simon Larkin, a WRC Promóter versenyekért felelős igazgatója az Autosport.com oldalnak. – Sajnos nem tudunk tovább várni, mert júliusban szeretnénk megjeleníteni a 2024-es WRC naptárt.” 

A jövő évi WRC naptárról már sok dolog ismert. 

Monte-Carlo, Svédország, Portugália, Görögország, Kenya, Szardínia, Lettország, Közép-Európa Rally és Chile már biztosan a naptárban fog szerepelni, de jó esélye van a naptárban maradásra Finnországnak és Japánnak is. 

Ugyanakkor Horvátország és Mexikó jövője egyelőre kérdéses, de várhatóan déli szomszédunk egy több éves szerződést tud majd kötni. Mexikó azonban Argentínától és az Amerikai Egyesült Államoktól is függ, hiszen a WRC promóter csak két amerikai versenyt szeretne, a Chile Rally helye pedig biztos a naptárban. 

Az USA Rally helyszínén áprilisban már tartottak egy sikeres kisebb rally versenyt, míg a WRC futam tesztversenye szeptemberben lesz. 

Larkin azt is elárulta, hogy Argentínából két lehetséges WRC futam helyszínnel is jelentkeztek, így annak a naptárba kerülése sem kizárt. 

Friss