back to top
2024. május 06. 08:01

KezdőlapWRCLatvala Rally1-es autóval indul a Finn Rallyn

Latvala Rally1-es autóval indul a Finn Rallyn

-

Jari-Matti Latvala bejelentette, hogy a jövő hónapban szünetelteti a Toyota csapatfőnöki feladatait, amikor a Finn Rallyn, augusztus 3-6. között újra a volán mögé ül.

Latvala, aki 209 indulással a rally-világbajnokság történetének legtapasztaltabb versenyzője, 2020 februárja óta nem indult a sportág legmagasabb szintjén. Ugyanebben az évben decemberben nevezték ki a Toyota Gazoo Racing csapatfőnökévé.

Akio Toyoda, a Toyota igazgatótanácsának elnöke bátorítására azonban a 38 éves versenyző újra előveszi a sisakot, hogy a jövő hónapban a Toyota egyik GR Yaris Rally1-es autóját vezesse a hazai WRC futamon – egy olyan versenyen, amelyet eddig összesen háromszor nyert meg.

„Nos, a történet azt hiszem, a 2022-es szezon vége után kezdődött, amikor Japánban voltam és beszélgettem „Morizóval” (Akio Toyoda), az elnökünkkel” – árulta el Latvala. „Azt mondtam, hogy az az álmom, hogy megtapasztalhassam milyen vezetni egy Rally1-es autót, mert az elmúlt 20 évben kipróbáltam az összes World Rally Car-t és ezen autók összes fejlesztésit, de a Rally1-ről nincs tapasztalatom, és szeretném megismerni, mielőtt 40 éves leszek.”

Latvala
Fotó: Toyota Gazoo Racing

„Morizo azt mondta: ‘Igen, meg kell tennünk, csináljuk!’. De abban nem egyeztünk meg, hogy mikor. Aztán erre a szezonra már rendelkezésünkre állt ez a negyedik autó, és hirtelen, már az év elején Akio azt mondta: ‘Hmm, meg tudjuk csinálni idén, akkor csináljuk is meg idén!’. Aztán azt is mondta, hogy eljön a Finn Rallyra, és arra gondoltunk, hogy ez talán jó ötlet lehet. Így született meg a megállapodás.”

A versenyen Toyoda helyettes csapatfőnökként veszi át az irányítást, amíg Latvala a versenyzői feladataira koncentrál. A Rally1-es debütálásával kapcsolatos elvárásairól faggatva a finn elismerte, hogy az élvezet lesz a fő prioritás.

„Az a célom, hogy minden szakasz után mosolyogjak” – mondta Latvala – „és ha valahol az első öt és az első tíz között leszünk, akkor nagyon boldog leszek.

„Egy teszten megyek csak, aztán bepattanok az autóba, és azonnal indulok a versenyen. Nem olyan könnyű csak egy tesztnapon beülni az autóba. De amúgy is, ez inkább az élményről és az élvezetről szól. Nem egy új versenyzői karriert építek.”

Persze ez nem azt jelenti, hogy Latvala teljesen berozsdásodott, és úgy ül a Yarisba, hiszen évente négy-öt versenyen elindul kedvenc Celicájával.

Rally Legend
Fotó: Jari-Matti Latvala

 

Friss