2024. május 02. 14:35

KezdőlapWRCA Toyota szinte tökéletesen teljesített az év első felében

A Toyota szinte tökéletesen teljesített az év első felében

-

Lezajlott a WRC szezon első fele, mely során a Toyota komoly dominanciát mutatott be, csupán Svédország és Szardínia fájhat a japán gyártónak. 

A Toyota a WRC szezon első fele során hétből öt versenyt meg tudott nyerni, így a gyártók bajnokságában 48 pont előnyre tett szert a Hyundai előtt, míg az egyéni bajnokságban Kalle Rovanpera 41 ponttal vezet. 

A japán gyártó számára nagyszerűen kezdődött az év, hiszen a Montén kettős győzelmet aratott, Sébastien Ogier nyolcadik győzelmét érte el a hercegség futamán, a címvédő Kalle Rovanperát megelőzve, ráadásul Elfyn Evans a negyedik hellyel tette teljessé a sikert. A csapat legerősebb versenye volt ez az év első felében, összesen 51 pontot gyűjtve a gyártók bajnokságában. 

A Svéd Rally ugyanakkor a legnagyobb mélypontot jelentette a csapat számára. Kalle Rovanpera negyedik, míg Elfyn Evans ötödik helyen zárt, míg Takamoto Katsuta, aki idén ráadásul a Toyota számára is szerezhet pontot, amikor Ogier nem áll rajthoz, kiesett. 

Mexikóban Sébastien Ogier ismét visszatért a csapathoz és ismét győzelemmel zárt, míg Evans nagy csatában kikapva Thierry Neuville-től harmadik, Rovanpera pedig negyedik helyen ért célba. 

A Horvát Rallyn azt követően, hogy a Hyundai harmadik versenyzője, Craig Breen a verseny előtti teszten tragikus balesetet szenvedett, a Toyota két versenyzőt, Sébastien Ogier-t és Kalle Rovanperát jelölte csak a gyártói pontokért küzdők közé. A csapat legnagyobb sikerét azonban éppen Elfyn Evans érte el, aki másfél év szünet után ismét nyerni tudott, míg Rovanpera negyedik, Ogier pedig ötödik lett. 

A Portugál Rallyn Kalle Rovanpera a nagyszerű szombat délelőtti teljesítményének köszönhetően megszerezte idei első, és eddigi egyetlen győzelmét, és az egyéni bajnokság élére állt. A Toyota azonban csak ennek az eredménynek örülhetett igazán, hiszen Elfyn Evans a pénteki utolsó előtti szakaszon rommá törte a Yarist, míg Takamoto Katsuta szuperrallyzni kényszerült. 

Ugyancsak nem sikerült jól a verseny a csapat számára Szardínián sem, ahol a vizesárkok okozták a Yaris-szal versenyzők vesztét. Kalle Rovanpera ugyan megszerezte a harmadik helyet, míg Ogier negyedik lett, azonban Ogier az élen állva esett ki szombat délután, amikor lecsúszott sáros cipője a fékpedálról. 

Éppen az olasz problémák miatt kérdéses volt a Szafari Rallyn való sikeresség is, azonban a japán csapat versenyzői megismételték a tavaly elért négyes győzelmet ismét, így bizonyítva, hogy a Szardínián előfordult problémák egyszeriek voltak. 

A csapat Tom Fowler technikai igazgató vezetésével ráadásul megoldotta, hogy az autók elég versenyképesek legyenek a durva murvás futamokon is, melyek tavaly komoly problémát jelentettek. 

Ami a gyártók bajnokságát illeti, a japán csapat a Montén szerezte a legtöbb pontot, 51-et, míg Kenyában 50-et, Mexikóban pedig 47-et. A mélypontot pedig Svédország jelentette, ahol csak 29 pontot sikerült gyűjteni. 

A WRC szezon első fele után kijelenthető, hogy a Toyota minden körülmények között versenyképes tud lenni, és vélhetően ez nem fog változni az év második felében sem, mely éppen Észtországgal és Finnországgal indul, ahol eddig is nagyszerűen teljesített. 

A Toyota eredményei az első félévben 
Monte: 1. Sébastien Ogier, 2. Kalle Rovanpera, 4. Elfyn Evans, 5. Takamoto Katsuta
Svédország: 4. Kalle Rovanpera, 5. Elfyn Evans
Mexikó: 1. Sébastien Ogier, 3. Elfyn Evans, 4. Kalle Rovanpera, 23. Takamoto Katsuta
Horvátország: 1. Elfyn Evans, 4. Kalle Rovanpera, 5. Sébastien Ogier, 6. Takamoto Katsuta
Portugália: 1. Kalle Rovanpera, 33. Takamoto Katsuta
Szardínia: 3. Kalle Rovanpera, 4. Elfyn Evans, 14. Sébastien Ogier, 40. Takamoto Katsuta
Kenya: 1. Sébastien Ogier, 2. Kalle Rovanpera, 3. Elfyn Evans, 4. Takamoto Katsuta

Friss