2024. április 27. 21:39

KezdőlapWRCM-Sport: Jó kezdés, majd kevésbé jó folytatás

M-Sport: Jó kezdés, majd kevésbé jó folytatás

-

Az M-Sport számára igen jól indult az idei WRC szezon, hiszen Ott Tanak visszatért a csapathoz és már a második futamon nyerni tudott, később azonban már kevésbé alakultak jól a versenyek. 

Az M-Sport Ford Pumája tavaly több versenyen is bizonyítani tudott, hiszen azonnal első helyen zárt Sébastien Loeb irányításával a Montén, majd Portugáliában, Kenyában és Görögországban is vezetni tudta a versenyt, Pierre-Louis Loubet pedig Szardínián és az Akropolisz Rallyn is negyedik helyen zárt vele. 

Így minden rózsaszínűnek látszott az idei szezon előtt, főként úgy, hogy Ott Tanak 2017 után visszatért az idei szezonra a fordos csapathoz, mellyel a vb címért szeretett volna csatázni idén. 

A szezon jól is indult, hiszen a Montén elért ötödik hely után Svédországban már nyerni tudott a 2019-es világbajnok a Pumával, így két verseny után vezette is a pontversenyt. 

A folytatás azonban kevésbé alakult jól, Mexikóban több probléma után a kilencedik helyen zárt Tanak, majd Horvátországban már újra a dobogón, második helyen ért célba, azonban Portugáliában a negyedik, Kenyában a hatodik helyet tudta csak megszerezni, míg Szardínián szuperrallyzni kényszerült. 

Eközben az észt versenyző egyre inkább hangot adott annak, hogy az autó fejlesztése 1 éves hátrányban van a Toyota és a Hyundai autóival szemben, emiatt pedig nagyon kemény munkát kell végeznie az M-Sport tagjainak az autóval. 

Hét verseny után Tanak az autó fejlesztésbeni hátránya ellenére is holtversenyben Sébastien Ogier-val a harmadik helyet foglalja el 42 pont hátránnyal Kalle Rovanpera mögött, ami a 35 éves versenyző teljesítményét dicséri elsősorban. 

A szezon most az észt és finn versenyekkel folytatódik, ami előtt Tanak önmagát ostorozta egy interjú során, miszerint már nem elég gyors. Az észt versenyző azonban elsősorban ezen a két versenyen lehet képes csökkenteni hátrányát a címvédő finn riválisa mögött. 

Pierre-Louis Loubet tavaly nagyszerű teljesítményt nyújtott a Pumával, aminek eredménye egy teljes szezonra szóló szerződés lett. A francia versenyző azonban idén inkább idézi 2021-es rossz szezonját, mintsem a tavalyi teljesítményt. A 26 éves pilóta hét versenyből csak három során tudott pontot szerezni, legjobb eredménye pedig a Svédországban elért hatodik pozíció. Loubet-nak komolyan javulnia kell a szezon második felében. 

Az M-Sport versenyzőinek eredményei az év első felében 
Monte: 5. Ott Tanak
Svédország: 1. Ott Tanak, 6. Pierre-Louis Loubet
Mexikó: 9. Ott Tanak, 27. Pierre-Louis Loubet
Horvátország: 2. Ott Tanak, 7. Pierre-Louis Loubet
Portugália: 4. Ott Tanak, 32. Pierre-Louis Loubet
Szardínia: 35. Ott Tanak
Kenya: 6. Ott Tanak, 7. Pierre-Louis Loubet 

Fotó: M-Sport

Friss