2024. április 28. 02:01

KezdőlapWRCEsapekka Lappi meglepetést okozhat Észt Rallyn?

Esapekka Lappi meglepetést okozhat Észt Rallyn?

-

Az Észt Rally előtt sokan a toyotások, különösen Kalle Rovanpera dominanciájára számítanak, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a mezőnyben ott lesz Esapekka Lappi is, aki éppen egy gyors versenyen szerezte eddigi egyetlen győzelmét. 

A Toyota csapatának dominanciájára számít a legtöbb szakértő az Észt Rallyn és a Finn Rallyn, melyek a WRC szezon leggyorsabb versenyi közé tartoznak. Különösen úgy igaz ez, hogy Thierry Neuville többször is hangsúlyozta, hogy nem kedvencei ezek a versenyek. 

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy Neuville csapattársa éppen az az Esapekka Lappi, aki eddigi egyetlen győzelmét Finnországban szerezte 2017-ben. 

A finn versenyző pedig nagyon jól tudja, hogy miként lehet győzelemért harcolni ezeken a futamokon. 

“Mindenki jól tudja, hogy az Észt Rally a nagy tempó miatt hasonlít a finn és chilei versenyekhez – mondta Esapekka Lappi. – Pont emiatt nincs köztes megoldás, vagy a gázpedálon állsz kétlábbal, vagy a féken. A közép-európai versenyekhez képest ezeken a gyors versenyeken teljesen más stílusban kell vezetni, Finnországban és Észtországban a lehető legnagyobb tempóban kell közlekedned. Ezeken a versenyeken nagy jelentősége van a kanyarlevágásoknak, és hogy azt helyesen tedd. Tökéletes itinert kell írni a pályákra, és maximálisan meg kell bíznod az autóban.” 

Nem hangzik olyan bonyolultnak, mégis csak kevesen tudják tökéletesen kivitelezni a fenti receptet. 

A WRc következő két versenyén kiderül, hogy kinek sikerül ezt idén megtenni. 

Az Észt Rallyt bár a nyár közepén rendezik, azonban a hétvégi verseny alakulását komolyan befolyásolhatja, hogy meleg időjárás helyett már keddtől csapadékos időszak veszi kezdetét Tartu környékén, és a hőmérséklet is csak 20 fok körül alakul.  

A világbajnokság nyolcadik idei versenyén 21 gyorsasági vár a mezőnyre, a versenytáv pedig 300.42 km lesz. 

Friss