2024. április 29. 16:07

KezdőlapWRCA versenyzők sajnálják, hogy az Észt Rally kikerül a WRC naptárból

A versenyzők sajnálják, hogy az Észt Rally kikerül a WRC naptárból

-

A hivatalos bejelentésre még várni kell, ugyanakkor már mindenki tudja, hogy az Észt Rally néhány évre kikerül a WRC naptárból, mert helyére a lett Liepaja Rally érkezik jövőre. 

Az már biztos, hogy 2024-26 között a lett Liepaja Rally WRC futamnak adhat otthont, nem hivatalosan pedig az Észt Rally helyére érkezik. 

A versenyzők szerint nagy hibát követ el a WRC, hogy engedi elveszni az Észt Rallyt. 

“Az Észt Rally szervezése kitűnő, és évről évre javul a rendezvény – mondta Ott Tanak a Dirtfishnek. – Fantasztikusak a szurkolók ezen a versenyen, és mindig nagyon sokan figyelik az eseményeket. Ok, a Finn Rally, meg még néhány szintén jó versenyek, de ezeken kívül jó néhány csak szeretné elérni az Észt Rally szintjét. Határozottan megbolondul a WRC Promóter, ha engedi ezt a versenyt elveszni.” 

Ott Tanak érvelése a verseny mellett érthető, hiszen ez a hazai futama, de nem csak ő gondolja úgy, hogy kár veszni hagyni a tartui versenyt. 

Fotó: Hyundai Motorsport

“Már többször is elmondtam a médiának, hogy egy olyan szép versenyt, mint az észt kár kivenni a naptárból egy olyan miatt, amiről nem tudjuk, hogy milyen lesz WRC futamként – mondta Thierry Neuville, a Hyundai versenyzője. – Ha az Argentin Rally, vagy a Brit Rally helyére kerülne a lett verseny, úgy látnám értelmét, de az Észt Rally megérdemelné, hogy a naptárban legyen.” 

Fotó: Toyota Gazoo Racing

“Kissé csalódott vagyok – mondta Elfyn Evans a Toyota pilótája. – Nem tudok sokat a Liepaja Rallyról, de az Észt Rally helyzete jól összehasonlítható a belga Ypres Rallyval. Lehet, hogy nem ott és Észtországban vannak a világ legjobb pályái, de a szervezést, a hangulatot és a szurkolókat figyelembe véve ezeknek a versenyeknek egyértelműen a naptárban kellene lenniük. Úgy látom, hogy egyre több olyan WRC futam van, ahol kicsi a verseny iránti érdeklődés.” 

Fotó: Toksport

“Az Észt Rallyt mindig nagyon élveztem, ezért sajnálom, hogy kikerül a naptárból – mondta Andreas Mikkelsen, aki háromszor is nyert Észtországban a WRC2-ben. – Nyilván kedves ez a verseny számunkra a sikerek miatt, de úgy gondolom, kevés olyan verseny van, ahol olyan szép TV felvételeket lehet készíteni a pályákról, ahol 200 km/h-s sebességgel keresztben fordulnak az autók, miközben szurkolók falában haladnak. Nagyon jól látható, hogy Ott Tanak sikere mennyit használt az észt autósportnak.” 

“Az észt verseny igazán fantasztikus, az év egyik legjobb versenye – mondta Richard Millener, az M-Sport csapatfőnöke. – Nagyon jó hangulatot teremtenek a szurkolók, akik ellepik a pályákat. Azt hiszem, legyen bármilyen más versenyről is szó, ennek a rallynak a WRC-ben a helye.”

Friss