2024. április 29. 17:10

KezdőlapWRCAz Észt Rally profiltálhat a Liepaja Rally WRC sikeréből

Az Észt Rally profiltálhat a Liepaja Rally WRC sikeréből

-

2024-ben valószínűleg az Észt Rally kikerül a WRC naptárból, és helyére a lett Liepaja rally érkezik. Az észt szervezők azonban még profitálhatnak is a cseréből. 

A WRC versenyzői és csapatai sajnálják, hogy az Észt Rally várhatóan kikerül a WRC naptárból és helyére a Liepaja Rally érkezik, mert az észt verseny bizonyította sikerét az elmúlt években, míg a lett verseny egy új esemény lesz, melynek sikere még nem ismert. 

Urmo Aava, az Észt Rally rendező bizottságának vezetője azonban egyáltalán nem bánja a cserét, mert ez még jól is jöhet később a tartui verseny számára. 

“Nagyon szoros a kapcsolatunk a lett rendezőkkel, és hosszú távon profitálhatunk, ha a Liepaja Rally sikeres lesz – mondta az egykori WRC pilóta a Dirtfishnek. – Az Észt Rally szempontjából Finnország és Lettország az a két hely, ahonnan a külföldi vendégek érkeznek. Finnországban egyértelműen a rallysport és a WRC az az egyik vezető sport, rengeteg szurkolóval, és megannyi világbajnok versenyzővel, akiknek sikerei folyamatosan növelték a sport népszerűségét az országban. Ezzel szemben Lettországban még korántsem akkora a rallysport népszerűsége. A jelenlegi szintet valószínűleg még a duplájára is lehetne növelni. Azonban a múltban még nem volt lett WRC pilóta, nem volt WRC futam sem.” 

Aava szerint Martins Sesks jelenlegi sikerei hasonlóak Markko Martin sikereihez, az ő segítségével egyre nő a rallysport népszerűsége Leetországban. 

“Jelenleg a rally iránti érdeklődés folyamatosan nő Lettországban, amiben komoly szerepe van Martins Sesks-nek, aki képes Eb futamokat nyerni és miatta egyre nő a sport népszerűsége, hasonlóan Markko Martin 20 évvel ezelőtti sikereihez. Ha okosak vagyunk, és segítünk abban, hogy Lettországban is növekedjen a sport iránti érdeklődés, ha segítünk Sesknek a sikereinek eléréséhez, akkor abból csak profitálhatunk, amikor visszatérünk a WRC-be rotációval. Ha Finnország, Lettország és Észtország képes együttműködni, akkor mindhárom ország nyerni fog. Ha harcolunk a szomszéd országok sikerei ellen, akkor korántsem biztos, hogy a siker jönni fog, egyáltalán nem biztos, hogy külföldi szurkolók érkeznek a versenyeinkre. Közösen kell egymást segíteni a WRC futamok megszervezésében, mert abból mindannyian győztesen kerülhetünk ki.” 

Urmo Aava arra számít, hogy az Észt Rally képes lesz visszakerülni idővel a WRC naptárba, ahol felváltva lehetnének jelen a Liepaja Rallyval. 

Kérdés, hogy mi van, ha Lettország sokkal nagyobb sikert képes elérni, mint Észtország? 

Fotó: @World / Red Bull Content Pool

Friss