back to top
2024. május 06. 08:11

KezdőlapWRCMiért a 97-es rajtszámmal indul Latvala a Finn Rallyn?

Miért a 97-es rajtszámmal indul Latvala a Finn Rallyn?

-

Jari-Matti Latvala visszatér a versenyzők közé a Finn Rally idejére, a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke pedig több okból is a 97-es rajtszámot választotta. 

2019 óta a WRC top kategóriájában induló versenyzők egész évre választhatnak rajtszámot maguknak. Jari-Matti Latvala éppen akkor teljesítette utolsó teljes szezonját a vb-n, és ezt a 10-es rajtszámot viselve tette. 

Az idei Finn Rallyn élesben is kipróbálja a Toyota Yaris Rally1-et, azonban ezúttal a 97-es rajtszámot fogja viselni. 

“Több oka is van a 97-es rajtszámnak – mondta Latvala. – 1997-ben jelentek meg a WRC autók, továbbá apám 97 végén vett egy Ford Escort WRC-t, mely a legjobb autó volt akkoriban, amit láttam. A harmadik ok pedig, hogy 1997-ben unokatestvéremmel Kanadában éltem, és ez volt gyerekkorom legjobb éve.” 

A Finn Rallyn pedig egy felejthetetlen élményben is lehet része Latvalának, a 97-es rajtszámot viselve. 

A Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke egy komoly teszttel készült hazai versenyére. 

“Reggel 9-kor kezdtem a tesztet és délután 4 órakor fejeztük be. Ez alatt 150 km-t tettünk meg. Igyekeztünk néhány jó beállítást találni, de már elsőre nagyon könnyel lehetett vezetni a Yaris-t. A versenyzők sokat segítettek megtalálni a jó beállítást. Végül egy kicsit merevebb beállítást választottunk, ami hasonlít Kalle Rovanperáéra. A teszt előtt nem aludtam túl jól, nagyon rövid volt az éjszaka. Izgatott és ideges is voltam, mert a teszt egy olyan úton volt, ahol korábban nem vezettem. Nem tudtam, hogy milyen érzés lesz vezetni a Rally1-es autót, nagyon izgultam, aztán már az első menet után nagyon jó benyomást gyakorolt rám az autó. A teszt során folyamatosan tudtam gyorsulni és egyre jobb lett az önbizalmam is. Nem fogok tudni úgy vezetni, mint régen, de ha sikerült a teszt végén mutatott tempót megőriznem, akkor már örülni fogok.”

Friss