2024. április 28. 06:42

KezdőlapWRCFinn Rally: Evans nyert, szorosabb lett a bajnokság

Finn Rally: Evans nyert, szorosabb lett a bajnokság

-

Elfyn Evans karrierje során második alkalommal nyerte meg a Finn Rallyt, sikerével pedig szorosabbá vált a bajnoki pontverseny.

Péntek
Hatalmas drámákat hozott a Finn Rally első napja, hiszen a változatos időjárás három korábbi győztes búcsúját is eredményezte. 

A Rally Világbajnokság idei kilencedik versenyét, a Finn Rallyt Ott Tanak kezdte az élen, miután megnyerte a csütörtök esti szuperspeciált Thierry Neuville és Kalle Rovanpera előtt.  

A pénteki első szakaszt Takamoto Katsuta nyerte, a verseny élére azonban Kalle Rovanpera állt, míg Ott Tanak és Elfyn Evans holtversenyben állt a második helyen.  

Az SS3 hozta az első drámákat, Ott Tanak egy jobb kanyarban ütötte meg autójának alját, kilyukadt a Ford Puma olajteknője, és leállt az autó motorja. Az elmúlt négy Finn Rallyból hármat nyerő észt versenyző végül egy bekötő útig még elektromos hajtással elért, majd ott végleg félre állt.  

Az M-Sport másik versenyzője, Pierre-Louis Loubet sem ért már célba ezen a gyorsaságin, a francia versenyző ugyancsak egy jobb kanyarban fordult szélesen és egy fa megütötte a Ford bal hátsó részét, ami komoly kárt okozott a kasztnin, valamint kitörte az autó kerekét.  

Az utolsó délelőtti szakaszon pedig Esapekka Lappi kötött ki a fák között, miután megcsúszott az időközben megérkezett esőben. A 2017-es verseny győztese megütötte bokáját miután fának csapódtak, így végleg befejeződött a verseny számára. 

Eközben Kalle Rovanpera a második pénteki szakasztól sorban nyerte a gyorsaságikat, azonban Elfyn Evans így is a nyomában tudott maradni, és a harmadik délutáni szakasz előtt csak 5.7 másodperc volt a különbség a két toyotás között. Ezen a szakaszon azonban Kalle Rovanpera is balesetet szenvedett, később navigátorát, Jonne Halttunent kivizsgálásra kórházba kellett szállítani. A vb címvédő szerint a nagy sárban csúszhatott meg a Toyota, ami következtében egy fát találtak el az autó jobb hátuljával, majd fejtetőn álltak meg. Mivel a rendelkezésre álló szervizidő alatt nem sikerült a Toyotát este megjavítani, a vb címvédő is végleg kiállt a versenyből. 

Rovanpera kiesésével Elfyn Evans állt az élre és 6.9 másodperccel Thierry Neuville-t megelőzve az élen zárta a napot, akit Takamoto Katsuta további 3.6 másodperc hátránnyal a harmadik helyen állt.  

Teemu Suninen, akinek szintén volt egy árokba csúszása a délelőtti utolsó gyorsaságin a negyedik volt 11.6 másodperccel Katsuta mögött, míg a 210. WRC futamán induló Jari-Matti Latvala sok beugró versenyző tempóját megszégyenítve az ötödik helyen állt. 

Szombat
Elfyn Evans kirobbanó formában versenyzett a Finn Rally második, szombati napján, nyolcból hét szakaszt megnyerve 32.1 másodpercre növelte előnyét Thierry Neuville előtt. 

A Hyundai belga versenyzője a délelőtti változékony időjárásban küzdött a tapadással, majd délután, miután már nagyobb hátrányt szedett össze inkább csak a pályák teljesítésére hajtott.  

A harmadik helyért egész nap hatalmas csatát vívott Takamoto Katsuta és Teemu Suninen. Délelőtt Katsuta megforgott és hátrányba került a csatában, azonban délután az eső miatt leromlott pályákon, de már napsütéses időben a mély nyomok között magabiztosabban vezetett, mint finn riválisa, így a napot a japán versenyző zárta a harmadik helyen, előnye azonban csupán 6.4 másodperc volt. 

Jari-Matti Latvala magabiztosan autózik a verseny ötödik helyén állva, míg a pénteken kiesők közül csupán Pierre-Louis Loubet tudott szombaton visszatérni, a francia versenyző szombaton már minden pályát teljesíteni tudott.  

Vasárnap
Elfyn Evans kényelmesen őrizte vezető helyét a Finn Rally utolsó négy szakaszán, és végül magabiztos előnnyel szerezte meg idei második győzelmét, valamint zárt karrierje során második alkalommal a finn verseny élén Thierry Neuville előtt. 

A harmadik helyért azonban még csata volt várható Takamoto Katsuta és Teemu Suninen között, és hogy mennyire is fontos lett volna a harmadik hely megszerzése a Hyundainak és Suninennek, jól mutatja, hogy csapatdöntés következtében a finn versenyző nem vitt magával pótkereket a szakaszokra, ezáltal könnyítve az autó súlyán. 

A csatát azonban így is a japán versenyző nyerte, így a Finn Rallyn nem tudott dobogóra állni egyetlen hazai versenyző sem. 

Jari-Matti Latvala fantasztikus magabiztossággal vezette első ízben a Rally1-es Toyotát, és 210. WRC futamán az ötödik helyen zárt. 

A WRC2-ben Sami Pajari szerezte meg a győzelmet, és bár az RC2-es kategóriát Oliver Solberg nyerte, a bajnoki értékelést magabiztosan nyerte a finn versenyző Adrien Fourmaux és Nikolay Gryazin előtt. 

A világbajnoki pontversenyt továbbra is Kalle Rovanpera vezeti, azonban 55 pontos előnye 25 pontra csökkent maximális pontszámot szerző Elfyn Evans előtt, míg a harmadik helyen Thierry Neuville hátránya 36 pont.

A gyártók között a Toyota 67 ponttal előzi meg a Hyundai Motorsportot, az M-Sport a harmadik. 

A világbajnokság egy hónap múlva a görög Akropolisz Rallyn folytatódik. 

Finn Rally, nem hivatalos végeredmény 
1 #33 Elfyn Evans – Scott Martin (GBR) Toyota GR Yaris Rally1 2:33:11.3
2 #11 Thierry Neuville – Martijn Wydaeghe (BEL) Hyundai i20 N Rally1 +39.1
3 #18 Takamoto Katsuta – Aaron Johnston (JPN – IRL) Toyota GR Yaris Rally1 +1:36.7
4 #3 Teemu Suninen – Mikko Markkula (FIN) Hyundai i20 N Rally1 +1:41.0
5 #97 Jari-Matti Latvala – Juho Hanninen (FIN) Toyota GR Yaris Rally1 +4:09.4
6 #21 Oliver Solberg – Elliott Edmondson (SWE – GBR) Skoda Fabia RS Rally2 +9:33.6
7 #27 Sami Pajari – Enni Malkönen (FIN) Skoda Fabia RS Rally2 +10:03.7
8 #26 Adrien Fourmaux – Alexandre Coria (FRA) Ford Fiesta Rally2 +10:37.5
9 #25 Nikolay Gryazin – Konstantin Aleksandrov (RUS) Skoda Fabia RS Rally2 +11:11.5
10 #24 Andreas Mikkelsen – Torstein Eriksen (NOR) Skoda Fabia RS Rally2 +11:35.2 

További eredmények

Friss