2024. április 29. 08:37

KezdőlapWRCA Toyota főnök ki sem látszott a munkából a Finn Rallyn

A Toyota főnök ki sem látszott a munkából a Finn Rallyn

-

Azzal, hogy Jari-Matti Latvala rajthoz állt – és ötödik lett – a Finn Rallyn, a Toyota korábbi első embere helyettes csapatvezetőként állt a gyári csapat élére. Akio Toyoda fáradtan, de elégedetten összegezte a tapasztalatait.

„A Finn Rally alatt négy feladatom volt helyettes csapatfőnökként. Az első az volt, hogy beszéljek a csapattagokkal. A szokásos reggeli üdvözlés mellett egyszerűen három dolgot mondtam nekik: „Egy csapat”, „soha ne add fel” és „utálunk veszíteni”. És még egy finn szót, amit ezúttal megtanultam: SISU! Nem látom túl gyakran a csapatot, de ezekkel a szavakkal elérhetjük egymást. Azt mondtam Kalle-nak, hogy „soha ne add fel”, amikor visszajött a baleset után, és ő azt válaszolta: „utálunk veszíteni”. Miután a rally befejeződött, Kalle rengeteg tanácsot adott Takamotónak. Ez azt mutatja, hogy mi egy igazi „egy csapat” vagyunk. Ismét hálás vagyok Jari-Mattinak, aki egy ilyen nagyszerű gárdát épített fel és vezet. Szeretném megköszönni neki és a csapatnak ezt a csodálatos hetet” – kezdte a hétvége összefoglalóját Toyoda.

Rovanpera
Fotó: Toyxota Gazoo Racing

„A második feladatom az volt, hogy kövessem a csapatokat a szakaszokon. Takamoto érezte, hogy figyeltem őt, és ő érte el a legjobb időt azon a szakaszon. Úgy éreztem, hogy én is hozzá tudtam járulni a gyorsasághoz! És végül Takamotóval együtt sikerült elérnem a dobogót, amire már régóta vártam. Gratulálok, Taka!” – folytatta Toyoda, akinek szívügye volt, hogy japán versenyzőt juttasson a WRC élmezőnyébe.

Toyoda harmadik szerepköre volt talán a leginkább váratlan. Sokan nem is gondolják, hogy a sajtó kiszolgálása mennyi időt és energiát emészt fel egy ilyen eseményen.

„A harmadik feladat a médiainterjúk készítése volt. Elég sok interjút adtam a színpadokon és a szervizparkban. Rengeteg munka volt, és ez rádöbbentett, hogy Tommi és Jari-Matti ezt értünk, a Toyotáért csinálja, és én ezt nagyon nagyra értékelem.”

Finn Toyota
foto: Toyota Gazoo Racing WRT

„Az utolsó feladat pedig a dobogó volt. Teljesen átáztam és ragacsos lettem, de igazán csodálatos élmény volt. Nagyon köszönöm Elfynnek és Scottnak, hogy ezt átélhettem. Már mondtam nekik a dobogón, de még egyszer: Elfyn, Scott, gratulálok! Köszönöm, hogy felhoztatok a dobogóra! Nem kellemes, hogy pezsgős és ragacsos lettem, de mindenképpen szeretném újra megcsinálni ezt a csodálatos munkát Japánban. Sajnálom Kalle-t és Jonne-t, hogy nem tudták befejezni a rallyt, de legközelebb biztosan velük együtt akarok elázni.

Mivel ezúttal helyettes csapatfőnök voltam, rájöhettem, hogy a csapat minden tagja nagyon kemény munkát végez minden területen, és ez ismét mindenkit nagyra értékelt. Jari-Matti a hátralévő versenyeken ismét csapatfőnökként fog tevékenykedni. Továbbra is együtt fogunk dolgozni és küzdeni a különleges szavakkal: ‘egy csapat’, ‘soha nem adjuk fel’, ‘utálunk veszíteni’ és SISU” – fejezte be az új szerep összefoglalóját a főnök.

Finn Rally
Fotó: Toyota Gazoo Racing

Friss