2024. április 29. 04:12

KezdőlapWRCLatvala reméli, hogy Akio Toyoda szenvedélye újabb gyártókat csábít a WRC-be

Latvala reméli, hogy Akio Toyoda szenvedélye újabb gyártókat csábít a WRC-be

-

Jari-Matti Latvala bízik abban, hogy a Toyota igazgatótanácsának elnökének, Akio Toyodának a rallyversenyzés iránti szenvedélye segít majd több gyártót a rally-világbajnokságba csábítani.

Toyoda a Toyota csapatfőnökeként tevékenykedett a múlt hétvégi Finn Rallyn, mivel a pozíciót teljes munkaidőben betöltő Latvala egyszeri alkalommal, Toyoda áldásával tért vissza a volán mögé.

Toyoda jól ismert motorsport-rajongó, „Morizo” fedőnéven versenyez, és ő a felelős azért is, hogy a Toyota WRC programja 18 év kihagyás után 2017-ben újraindult.

Latvala
Jari-Matti Latvala – foto: Jaanus Ree / Red Bu

Ez az elkötelezettség a belátható jövőben is töretlen, ezt Toyoda már megerősítette. Latvala reméli, hogy ez az egyértelmű szenvedély, amit Toyoda a motorsport iránt érez, más globális autógyártókat is arra ösztönöz, hogy belássák, a WRC nagyszerű módja annak, hogy bemutassák a márkájukat és a termékeiket.

„Akio nagyszerű munkát végzett. Úgy értem, mindenhol ott volt a csapatokkal való találkozásokban, eljött a médiazónákba, ott volt az autogramosztáson, és tényleg jól végezte a munkáját. Élvezte is, és ez az egyik legfontosabb dolog a hétvégén. De a legfontosabb dolog, amit láthattunk, az Akio szenvedélye volt a motorsport iránt. Remélem, hogy ez egyfajta üzenetet ad más autógyártóknak, hogy vegyenek részt a WRC-ben, jöjjenek ide is, hogy élvezzék és szép dolgokat csináljanak, és tegyék ezt a motorsporttal” – mondta Latvala.

Latvala
Jari-Matti Latvala – foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Bár Elfyn Evans nyerte a Finn Rallyt, de senki sem volt boldogabb, mint Latvala és navigátora Juho Hänninen. Latvala, célja az volt, hogy még egyszer kipróbálja a Finn Rallyt, mielőtt 40 éves lesz, és hogy többet tudjon meg arról, hogyan működnek a Rally1-es autók. Nagyon jól érezte magát az ötödik helyig vezető úton – a powerstage-en pedig bónusz pontot is szerzett!

„Fantasztikus érzés. Nagyon boldog vagyok. Amit el akartunk érni,azt tényleg elértük. Úgy gondoltuk, hogy az első öt hely tényleg a maximum, amire képes vagyok” – mondta boldogan a célban, majd arra kérdésre is válaszolt, hogy vajon csapatfőnökként jobbá vált e a verseny után.

„Remélem! Mindenesetre mostantól sokkal könnyebb lesz kommunikálni a fiúkkal, ha tudod, hogyan viselkedik az autó, milyen az autó, miről beszélnek, mire van szükségük. Most már értem, hogyan működik a hibrid, hogyan működik az EV, hogyan kapcsolod be a rendszert, hogyan kapcsolod ki, minden ilyesmi. Szóval most már teljesen megértettem az autót, ami most már sokkal könnyebb számomra, hogy megértsem az összes beszélgetést, hogy mi éreznek a fiúk, ha van egy probléma.”

Latvala
Fotó: Toyotza Gazoo Racing

Friss