2024. április 29. 09:14

KezdőlapWRCRovanpera vezetési tanácsai segítettek Katsutának a Finn Rallyn

Rovanpera vezetési tanácsai segítettek Katsutának a Finn Rallyn

-

Takamoto Katsuta úgy véli, hogy aközös tesztjük előtt Kalle Rovanpera által adott vezetési tippek segítettek abban, hogy a rally-világbajnokságon Finnországban magabiztos dobogós helyezést érjen el.

A Toyota pilótája a Hyundai-os Teemu Suninennel vívott kiélezett csatában szerezte meg a dobogó harmadik fokát a Finn Rallyn ami a japán pilóta eddigi legjobb eredményét jelenti a szezonban.

A Finnországban élő Katsuta önbizalomhiányosan indult a versenyre, miután a múlt hónapban Észtországban nem tudott megfelelő tempót kihozni a GR Yarisból, és csak a hetedik helyen végzett, több mint három perccel lemaradva a győztes Rovanperától.

Miután Finnországban 4,3 másodperces előnnyel lett harmadik Suninen előtt, Katsuta elismeréssel adózott a tanácsoknak, amelyeket Rovanpera adott neki, miután a világbajnok mellett ült a GR Yarisban a finnek verseny előtti tesztjükön. A Toyota mérnökeinek segítségét is elismerte, akik elemezték az észtországi adatokat.

Finn Toyota
foto: Toyota Gazoo Racing WRT

Katsuta két szakaszgyőzelmet szerzett a Finn Rallyn, köztük a 18. szakaszon a trükkös, vizes körülmények között, ahol bevallotta, hogy „helyenként félelmet érzett”. Itt azonban Rovanpera tippjei egyértelműen segítettek, hoigy megelőzze Suninent.

„Természetesen nagyon-nagyon nagy dolog számomra [a dobogó], mert mint tudjátok, Észtországban rosszul mentem, és egyáltalán nem volt sebességem” – mondta Katsuta.

A csapat akkor sokat elemzett és adott dolgokat, amin javíthatok. Ugyanakkor Kalle-val voltam a teszten, mellette ültem az autóban, ő pedig vezetett és sok tippet adott nekem. Ez sokat segített abban, hogy megértsem, hogyan kell vezetni, mert Észtországban majdnem elvesztettem az önbizalmamat. Hatalmas köszönetet kell mondanom Kalle-nak és természetesen a mérnököknek, akik elemezték, hol vesztettem időt Észtországban” – tette hozzá a japán versenyző.

Már csak az a kérdés, hogy miért csak most került sor a közös munkára, egy világbajnok csapat előbb is eljuthatott volna odáig, hogy az elsőszámú utánpótlás versenyzőjüket, aki már fél lábbal a nagy csapatban van, beültesse a tapasztaltabb csapattársak mellé.

Katsuta
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

 

Friss