2024. május 02. 12:52

KezdőlapWRCVárhatóan 13 WRC futam lesz 2024-ben

Várhatóan 13 WRC futam lesz 2024-ben

-

A rally világbajnokság naptára 2024-ben valószínűleg 13 fordulós lesz, míg a Szaúd-Arábiai fordulót várhatóan 2025-ig elhalasztják.

A bajnokság promótere egy kibővített, 14 fordulós menetrendet dolgozott ki a jövő évre, amely egy új sivatagi fordulót tartalmazott volna Szaúd-Arábiában.

Az eseményt a jövő évi versenynaptár lehetséges kiegészítéseként hirdették meg, de nem sikerült időben megállapodni, így egy évvel későbbre tolódott. A WRC és a szaúd-arábiai szervezők még mindig reménykednek a megállapodásban, de úgy tűnik, hogy most 2025 a legvalószínűbb cél.

Úgy tudni, hogy jövőre Jeddah közelében rendeznek majd egy kandidáló versenyt, amely az FIA Közel-Kelet Rallye Bajnokság része lesz.

Szaúd-Arábia valószínűsíthető kihagyása a 2024-es menetrendből megnyitja az utat egy 13 fordulós bajnokság előtt, ami pénzügyi szempontból segíthet a WRC-nek abban, hogy jövőre növelje a Rally1 mezőnyét.

Fotó: Hyundai Motorsport

A Hyundai jelenleg vizsgálja egy negyedik i20 N Rally1 2024-es indításának lehetőségét. Cyril Abiteboul csapatfőnök korábban elmondta, hogy a költségvetés is a mérlegelendő tényezők között van, mielőtt zöld utat kap a projekt. A csapatvezető a múlt héten Finnországban pozitívan beszélt az elképzelésről, és megerősítette, hogy várhatóan még szeptember vége előtt döntés születik.

A 2024-es versenynaptár már kezd formát ölteni: Monte Carlo, Svédország, Portugália, Görögország, Kenya, Szardínia, Lettország (amely Észtországot váltja) és Chile már szerződést kötött a jövő évre.

A múlt hétvégén Finnország is csatlakozott ehhez a csoporthoz, miután egy újabb egyéves hosszabbítást kötött a 2026. év végéig tartó időszakra.

Tanak
Fotó: M-Sport

Friss