2024. április 29. 01:26

KezdőlapWRCAz idei Finn Rally a WRC történetének harmadik leggyorsabb versenye volt

Az idei Finn Rally a WRC történetének harmadik leggyorsabb versenye volt

-

Elfyn Evans és Scott Martin 2 óra 33 perc és 11.3 másodperc alatt teljesítette a Finn Rallyt, ami 125.6 km/h-ás átlagsebességet jelentett. Ezzel az idei verseny a WRC történetének harmadik leggyorsabb futama lett, csak két korábbi finn versenyen volt nagyobb a tempó.

Korábbi gyűjtésünkből látszott, hogy a bajnokság történetének leggyorsabb WRC futamai közé csak 122 km/h-ás átlagsebesség felett lehetett bekerülni. A top tízbe kizárólag skandináv versenyek jutottak, és a Finn Rally egyeduralkodó a sebesség tekintetében. Nyolc finn verseny és két svéd futam került a tízes listára.

Az idei Finn Rally a 2018-as futamot szorította ki a listáról, az öt évvel ezelőtti versenyt Ott Tanak a Toyota Yaris WRC-vel 122.6 km/h-ás átlagsebességgel nyerte Ostberg és Latvala előtt.

Evans
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A két leggyorsabb WRC futam a 2016-os és a 2017-es finnországi verseny volt. 2017-ben Esapekka Lappi 126.16 km/h-ás átaggal nyerte élete első WRC futamát. A 67. Finn Rallyn Lappi fölényes győzelmet aratott a Toyotával, több mint fél perccel volt gyorsabb mint az akkor még Ford Fiesta WRC-vel induló Evans.

A 2017-es finnországi futam a WRC történetének leggyorsabbja lehetett volna, de az új szabályok szerint épített autók annyira gyorsak voltak, hogy a szervezők több lassítóval  próbálták az átlagsebességeket kordában tartani. Ez talán túl jól sikerült, a tempó hajszálnyival lassabb lett mint az egy évvel korábbi futamon.

2016-ban ugyanis Kris Meeke 126,62 km/h-ás átlagsebességgel nyerte a 66. Finn Rallyt és ezzel minden idők leggyorsabb WRC futamát teljesítette. Abban az évben az volt a második győzelme, egyben WRC karrierjének harmadik diadala. Kris Meeke és Paul Nagle 29,1 másodperces előnnyel szerezte meg a győzelmet a Citroën DS3 WRC-vel, a Volkswagen Polóval induló Jari-Matti Latvala előtt.

Érdekesség, hogy a 2016-os versenyt még a második Latvala is 126.2 km-h-ás átlaggal teljesítette, ami gyorsabb volt, mint Lappi 2017-es tempója.

Finn Rally
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

 

 

 

Friss