2024. április 28. 23:48

KezdőlapWRCKimi Räikkönen unokaöccse a Finn Rallyn újra megnyerte az RC4 kategóriát

Kimi Räikkönen unokaöccse a Finn Rallyn újra megnyerte az RC4 kategóriát

-

2022-ben a Finn Rallyn mutatkozott be a WRC-n Justus Räikkönen, és megnyerte az RC4-es kategóriát. Egy évvel később ismét rajthoz állt a hazai WRC futamon, és újra a dobogó tetejére állt Mikael Korhonen navigátorral.

Kimi Räikkönen 18 éves unokaöcse ebben a szezonban is finn bajnokságban versenyez, és vezeti az SM3-as kategóriát. Tavaly a két versenyen, ahol a Peugeot 208 Rally4-gyel indult Michelin abroncsokat használt, ezekkel lett első a Finn Rallyn is. 2023-ban váltott és a szezont Pirellikkel teljesítette, és a hétvégén is ezzel diadalmaskodott.

A futamon nem volt nagybátyja, ám tanácsokkal ellátta Justust.

„Beszéltünk a vezetésről, ennyi volt” – mondta a fiatal pilóta.

Akár Kimi tanácsai voltak jók, akár a génekben hordozott tehetség mutatkozott meg, de Justus Räikkönen megnyerte a versenyt, ahol egy olasz párost, a Toyota Gazoo Racing két fiatal japán utánpótlás versenyzőjét és két finn duót előzött meg. Viszont a siker nem született meg könnyen.

„Ez az egyik legkeményebb hétvége az eddigi rally karrieremben, mert az időjárás és a heves esőzések miatt a pálya nagyon durva volt” – mondta Räikkönen. „Különösen Vekkula, a második kör, az olyan őrült volt. Nagyon óvatosan kellett vezetnünk, és remélni, hogy minden működik, és nem törjük össze az autónkat! A Rally4-es autóval nem lehet mindig padlógázzal menni. Persze a szélesebb útszakaszokon simán megy, de a keskeny gyorsaságikon csak át kell menned a sziklákon és a kátyúkon, és biztonságosan kell vezetned.”

Justus Räikkönen
foto: Justus Räikkönen

Räikkönen jelenleg a Secto Labs junior pilótája, a korábbi F1-es versenyző, Heikki Kovalainen csapatársa. Tavaly azt mondta, hogy a finn bajnokság megnyerése a célja, mielőtt feljebb lépne. Jelenleg vezet, de a küzelem szoros. Ennek ellenére már a jövő évet tervezi.

„Jövőre még nem tudom, hogy milyen autóval fogunk versenyezni, még mindig nyitva van a jövő év. De valami új és izgalmas következik” – vallja be Räikkönen, ám konkrétumokat nem árult még el.

A következő lépcső a Rally2-es autó lenne, de ahhoz még van mit tanulni. Ezt alátámasztja az is, hogy szombaton a Lahti Rallyn csak az ötödik helyen állt, amikor a kilencedik gyorsaságin lecsúszott az útról és kiesett.

Justus Räikkönen
foto: Justus Räikkönen

 

Friss