2024. április 28. 23:44

KezdőlapWRCMajdnem megszakadt az M-Sport elképesztő rekord-sorozata

Majdnem megszakadt az M-Sport elképesztő rekord-sorozata

-

A Finn Rallyn majdnem véget ért az M-Sport 22 éve tartó sorozata. A csapat történetében utoljára a 2001-es Brit Rallyn fordut elő, hogy gyártói pontok nélkül távoztak egy futamról. A 2023-as Finn Rallyn ez majdnem megismétlődött de a szerelőknek köszönhetően Pierre-Louis Loubet vissza tudott állni a versenybe, és bár az egyéniben pont nélkül maradt, a gyártói versenyben 10 egységet szerzett, így folytatódott a 22 éve tartó sorozat.

Az M-Sport idei szezonja jól indult, de a szezonnyitó óta a balszerencse is versenyről versenyre együtt utazik a kék kamionokkal. A kissé elkeseredett csapattagokat és versenyzőket egy dolgog vigasztalhatja:

Az M-Sport a Finn Rallyn sorozatban 290. alkalommal szerzett gyártói pontokat.

A brit csapat utoljára a 2001-es Rally GB-n nem gyűjtött gyári pontokat a WRC-ben, azon a versenyen Sainz, McRae és Mark Higgins sem ért el a célig. A futamot Marcus Grönholm nyerte Peugeot 206 WRC-vel, csapattársa Harri Rovanpera lett a második, Kalla Rovanpera pedig ekkor még csak egy éves volt.

Loubet
Fotó: Pierre-Louis Loubet

Pedig az M-Sport abban a reményben vágott neki a hazai versenynek, hogy Colin McRae megnyeri a pilóták bajnoki címét, de a skót a 4. szakaszon balesetet szenvedett, és ezzel elúszott számára a bajnoki cím, mivel Richard Burns harmadik lett, és így 2 ponttal megelőzte McRae-t.

Csapattársa, Carlos Sainz a második napon kicsúszott, és a balesetben megsérült 15 néző, akik a kanyar külső ívén álltak. A Ford nem csak Sainzot hanem Mark Higginsszel a csapat harmadik Focus WRC-jét is visszavonta, emiatt maradtak pont nélkül.

Azóta, még ha a pilóták nem is szereztek pontot, a csapatnak sikerült minden egyes világbajnoki versenyen néhány gyári pontot begyűjtenie. A sorozatot a 2002-es Monte-Carlo Rally nyitotta, ahol Sainz és McRae harmadik, illetve negyedik lett, a múlt hétvégén pedig Finnországban a szuperralyzó Loubet abszolút 45. helyezése biztosította, hogy ne szakadjon meg ez a hihetetlen sorozat.

A 290 WRC futam során az M-Sport versenyzői összesen öt világbajnoki címet szereztek – három gyártói diadalt 2006-ban, 2007-ben és 2017-ben, valamint két egymást követő egyéni bajnoki címet 2017-18-ban Sébastien Ogier jóvoltából. Ezen kívül 53 rallyn állt a dobogó tetején M-Sport páros, és további 165 dobogós helyezést gyűjtöttek.

Fotó: Ott Tanak

 

Friss