back to top
2024. május 05. 19:20

KezdőlapWRCHárom rally világbajnok is csapatot válthat a 2024-es WRC szezonra

Három rally világbajnok is csapatot válthat a 2024-es WRC szezonra

-

Egyre több hír jelenik meg a nemzetközi médiában a WRC pilóták lehetséges csapatváltásáról, miután csak Thierry Neuville rendelkezik érvényes szerződéssel 2024-re. 

Az idei WRC szezon már a második felébe lépett, és az ilyenkor szokásos átigazolási pletykák is megjelentek. 

Mivel a 2024-es szezonra csak Thierry Neuville-nek van szerződése a Hyundai csapatával, szinte bárki csapatot válthat és persze az is elképzelhető, hogy mindenki hosszabbít jelenlegi csapatával. 

A nemzetközi média azonban így is elkezdett találgatni, és jól tudjuk, hogy nem zörög a haraszt, ha… 

Az átigazolási pletykák középpontjában pedig három világbajnok áll. 

Kalle Rovanpera menedzsmentje a hírek szerint tárgyalt a Hyundai Motorsporttal, azonban jó eséllyel marad a Toyota csapatánál. 

A Hyundai azonban tervezgeti, hogy jövőre négy autót indít a WRC futamokon, a negyedik autóval kapcsolatban pedig sok versenyző neve merült fel. A koreai csapat korábban már azt nyilatkozta, hogy szeretné meghosszabbítani Esapekka Lappi szerződését, valamint Teemu Suninent sem csak néhány versenyre emelték a főcsapatba, ahol idén Dani Sordot helyettesíti a harmadik Rally1-es autóban, azokon a versenyeken, ahol a spanyol pilóta nem szeretne indulni. 

Timo Jouhki, Suninen menedzsere azonban a finn médiának már arról beszélt, hogy jövőre is minimum fél szezont mehet az idén 29 éves pilóta a hibrid i20-szal, de elképzelhető akár teljes szezon is. 

A pletykák szerint pedig a csapat negyedik versenyzője lehet akár Kalle Rovanpera, vagy Sébastien Ogier, vagy éppen Ott Tanak is. 

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Elképzelhető, hogy a negyedik autóról szóló döntés is annak függvénye, sikerül-e egy gyors versenyzővel megállapodnia a koreai csapatnak. 

Sébastien Ogier 2022 óta csak részmunkaidőben versenyez a Toyotánál, azt azonban így is bizonyítja, hogy képes lenne még vb címért harcolni. A Hyundai idén pedig leszerződtette Francois-Xavier Demaisont technikai igazgatónak, aki korábban a Volkswagen Motorsportnál is dolgozott, és Ogier vele nyert négy vb címet is. A pletykák szerint pedig éppen FX lehet, az, aki képes lehet a Hyundaihoz csábítani Ogier-t…. 

Bár a tavaly év végi távozás után elég nagy meglepetés lenne, hogy Ott Tanak visszamenjen a koreai csapathoz, a média szerint azonban ez sem lehetetlen, miután az idei szezon nem alakul jól számára az M-Sportnál, ahol vb címért szeretett volna harcolni. 

Fotó: M-Sport

Elfyn Evans csapatváltása sem lehetetlen, és amennyiben a Hyundai vagy az M-Sport le tudná igazolni, akkor Tanak akár a Toyotánál is kiköthet, annál a csapatnál, ahol 2019-ben eddigi egyetlen vb címét szerezte. 

A pletykák tehát már megjelentek, az azonban csak később derül ki, hogy melyik lesz igaz. 

Friss