2024. április 28. 12:23

KezdőlapWRCTanak faképnél hagyta az M-Sport csapatát Finnországban?

Tanak faképnél hagyta az M-Sport csapatát Finnországban?

-

Nem sikerültek jól Ott Tanak számára a gyors murvás versenyek az idei WRC szezon során, pedig pont ezeken lett volna a legnagyobb esélye a sikerre. A média szerint a finn kiesés után Tanak egyszerűen köszönés nélkül távozott az M-Sport csapatától. Ez később kiderült, hogy téves információ volt. 

Az Észt Rallyn és Finn Rallyn összesen hat pontot sikerült szereznie Ott Tanaknak, holott ennél jóval sikeresebb szereplést várt magától. 

A hazai versenyén motort kényszerült cserélni autójában az M-Sport csapata, ezért 5 perces büntetést kapott, ami után még sikerült az abszolút 8. helyet megszereznie, továbbá negyedik lett a Power Stage-en, így jött össze a hat pont. 

A 2019-es világbajnok ennek ellenére jónak érezte az észt versenyen mutatott tempót, éppen ezért nem indult a Finn Rally előtt kiszemelt tesztversenyen, mondván nem tudnak érdemben már tovább javulni. 

A Finn Rallyn azonban már péntek reggel kiesett Tanak, miután egy gyors részen komoly ütést kapott a Ford Puma alja, ami következtében kilyukadt az olajteknő és megsérült a motor is. 

Így csupán hat pontot szerzett két versenyen, és már csak matematikai esélye maradt a vb címre idén az észt versenyzőnek. A finn kiesést követően pedig olyan hírek keltek szárnyra a médiában, hogy Tanak köszönés nélkül, sietve távozott az M-Sport csapatától. 

Mint később kiderült a hír egyáltalán nem volt igaz! A C More finn TV társaság még pénteken interjút készített Tanakkal, és az M-Sport mérnökeivel és szerelőivel is beszélt a tavalyi finn győztes mielőtt elköszönt volna a fordos csapattól. 

Az azonban igaznak bizonyult, hogy az M-Sport vezetésével nem beszélt sokat a 35 éves pilóta mielőtt nyaralni ment volna. 

“Nem tudtunk volna miről beszélni egymással – erősítette meg Richard Millener, az M-Sport csapatfőnöke a hírt. – Sajnos a kiesésen nem változtatott volna, ha beszélgetünk. Azonban egyáltalán nincs feszültség a csapatvezetés és Tanak között. A kiesés pedig jó eséllyel csak szerencse kérdése volt. Olyan, hogy megüti valaki az autót bárkivel előfordulhat, elképzelhető, hogy egy szikla éppen akkorra bújt elő mire Ott odaért, és még nem okozott problémát az előtte rajtolóknak, majd az est után el is söpörte az útról Tanak. Valószínűleg csak a szerencsén múlt, hogy éppen Ott találta el. Ez egy olyan eset volt, ami bárkivel előfordulhat.” 

Az, hogy Tanak igyekezett gyorsan elhagyni a Finn Rally szervizparkját, megérthető, hiszen egy hónapon keresztül alig tudott családjával találkozni, miután indult a Dél-Észt Rallyn, majd az észt és finn WRC futamokon, közben pedig még tesztelt is.

Friss