2024. április 29. 12:29

KezdőlapWRCA Rally1-es autók számának növelése érdekében alakítják ki a 2024-es WRC naptárt

A Rally1-es autók számának növelése érdekében alakítják ki a 2024-es WRC naptárt

-

A WRC Promóter és az FIA is szeretné, ha több Rally1-es autó indulna a Vb versenyeken, ezért ennek megfelelően alakítják ki a 2024-es WRC naptárt, mely még az Akropolisz Rally előtt megjelenne. 

Mint arról korábban írtunk, jövőre is 13 futam lehet a WRC-ben, és 2017 után komoly esélye van Lengyelországnak is a verseny rendezésre. 

A WRC Promóter szerint a 13 Vb futamnak köszönhetően nőhetne a Rally1-es autók száma is, mely idén komolyan lecsökkent. 

“Az a terv, hogy 2024-ben is 13 WRC futam legyen, ez pedig segíthet növelni a Rally1-es autók számát – mondta Simon Larkin a WRC Promóter versenyekért felelős igazgatója a Dirtfishnek. – A Rally1-es autók számának növelése a legfontosabb célunk. Egy olyan naptárt szeretnénk létrehozni, ami lehetővé teszi és fenntarthatóvá teszi a gyártók számára, hogy több hibrid autót indítsanak. A tervek szerint augusztus utolsó napjaiban véglegesítjük a naptárt és szeptember 1-jén vagy 2-án tesszük nyilvánossá.” 

A jövő évi bajnokságban még nem szerepelne az USA Rally. 

“Úgy szeretnénk az Egyesült Államokba vinni a WRC mezőnyt, hogy a lehetséges problémák kialakulásának a legkisebb legyen az esélye, valamint, hogy a verseny valóban egy kiemelt rendezvény legyen, megfelelő szintű rendezéssel.” 

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Mexikó így még jövőre megtarthatná a WRC futamot, a jövőben azonban úgy tűnik, hogy az USA Rally mellett Argentína kaphat még helyet. 

“Szeretnénk ismét Chile és Argentína párosát összehozni, mert ez nagyon jól működött 2019-ben. Nagyon sokan szeretnék, ha Argentína visszatérhetne a WRC naptárba, ez azonban csak úgy lenne lehetséges, ha megfelelő körülmények között kerülne megrendezésre. Jelenleg azonban még nem tudtunk megegyezni az argentin kormánnyal, valamint nem túl jó a gazdaság helyzete sem az országban. Ugyanakkor a 2019-es Chile-Argentína páros nagyon jól működött logisztikai szempontból, ezért ennek létrehozása a cél.” 

Változás lehet a Szafari Rally idejében is, mely tavaszra kerülhet, ahogyan régen is volt. 

“A Szafari Rallyval kapcsolatban nem tartottuk korábban sem kizártnak, hogy ahogy régen volt, ismét húsvét környékén legyen a verseny. Idén a kenyai elnökkel folytatott megbeszélés is ezt erősítette.” 

A Dirtfish szerint tehát így nézhetne ki a WRC futamok sorrendje.
2024. január 24-28. Monte-Carlo Rally
2024.fFebruár 15-18. Svéd Rally
Szafari Rally
Horvát Rally
Portugál Rally
Szardínia Rally
Lengyel Rally
Lett Rally
Finn Rally
Akropolisz Rally
Chile Rally
Közép-Európa Rally
Japán Rally

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Friss