2024. május 03. 19:35

KezdőlapWRCA verseny, ahol Colin McRae volt a 007-es

A verseny, ahol Colin McRae volt a 007-es

-

Csupán egy alkalommal látogatott a WRC mezőny abba az országba, ahol a versenyzőknek külön rendszámot adtak a szervezők: Kínába, 1999-ben. 

Kína csak egyetlen egyszer tudott a WRC naptárba kerülni, az 1999-es éveben is elsősorban politikai és gazdasági okokból került a naptárba, semmint sport szempontból. 

A szeptember 17-19. között megrendezett verseny azonban így is örök nyomot hagyott a WRC történelmében. 

A kínai szervezők nagyszerű munkát végeztek a Huairou központú verseny esetében, hiszen a verseny szervezéssel nem volt probléma, sőt a célceremóniát a világ egyik leghíresebb helyén, a Kínai Nagy Fal tövében tartották. A problémát leginkább a közúti forgalomban való közlekedés jelentette. 

Az útvonal nagyon változatos volt, a szakaszokon elért átlagsebesség igen széles skálát mutatott. A 22 szakasz között volt olyan, ahol 124.1 km/h volt az átlagsebesség, de akadt olyan is, ahol még a 605 km/h-s átlagot sem sikerült elérni, pedig a gyorsasági nem szuperspeciál szakasz volt. 

A verseny azonban nemcsak a Kínai Nagy Fal miatt maradt emlékezetes, hiszen különböző okok miatt a szervezők a versenyzőknek egyedi rendszámot adtak, gyakorlatilag, ami a rajtszámuk alapján létrehozott háromjegyű szám volt- 

Colin McRae, a Ford akkori versenyzője így a 7-es rajtszám után a 007-es rendszámot kapta. 

Sajnálatos, hogy a Ford számára az egyik legrövidebb verseny volt ez, hiszen McRae és csapattársa, Thomas Radström is már az első gyorsaságin, 2 km után kiesett, mivel a Ford Focus WRC felfüggesztése eltört. 

A versenyt végül a francia Didier Auriol és Denis Giraudet nyerte Toyota Corolla WRC-vel. 

A kínai WRC futam 2000-ben már nem került megrendezésre, anyagi problémák miatt. 

2016-ban ismét megpróbálták megszervezni, azonban végül törölni kellett, mivel a verseny pályáinak környékén az időjárás komoly károkat okozott. 

Friss