2024. május 02. 19:16

KezdőlapWRCThierry Neuville is ott lesz Craig Breen 2024-es emlékversenyén

Thierry Neuville is ott lesz Craig Breen 2024-es emlékversenyén

-

Craig Breen több volt, mint egy versenyző, egy ikon volt, aki Írországot a WRC legmagasabb szintjén képviselte. Barátai jövőre emlékversenyt szeretnének rendezni, melyen már biztosan jelen lesz Thierry Neuville is. 

Craig Breen tragikus horvát tesztbalesete után barátai, Mike Chen, Sean Hassett és James Coleman az ír Raven’s Rock Rallyn emlékeztek, Chen és Hassett egy Breen idézeteivel díszitett Skoda Fabiával indult is a versenyen. 

A terv most egy Breenhez méltó emlékverseny létrehozása ezen a rendezvényen, melyet a 33 évesen elhunyt versenyző szeretett volna WRC naptárban látni. 

Coleman vezetésével pedig most egy olyan versenyt szeretnének tartani 2024-ben a Raven’s Rock Rallyn, ahol WRC pilóták és autók emlékeznének együtt Breenre, akit versenyzőként és magánemberként is szeretni lehetett. 

“Beszéltem Thierry Neuville-el és Ott Tanakkal és megkérdeztem a véleményüket arról, hogy szerintük lehet-e egy olyan versenyt tartani, ahol a WRC gyári csapati és versenyzői emlékeznek Craigre esetleg Rally1-es, vagy korábbi WRC autókkal – mondta James Coleman a Dirtishnek. – 10-12 WRC-t és 50 további meghívott versenyzőt szeretnénk elhívni a versenyünkre. Breen családjával együtt szeretnénk Waterfordban és környékén megrendezni ezt a versenyt. Akikkel eddig beszéltünk, mindenki nagyon örült a tervnek és szívesen részt vennének a rendezvényen. Most elkezdjük a komolyabb szervezést, beszélünk további csapatokkal és versenyzőkkel, és meglátjuk, hogy mit tudunk összehozni. Nyolc hónapunk van a versenyt létrehozni.” 

“Szeretnénk a lehető legtöbbet kihozni a dologból, még mindig élénken él bennünk Craig emléke. Nagyon szomorú, hogy már csak emlékeinkben él tovább Craig, és szeretnénk egy méltó emlékversenyt létrehozni. 

Thierry Neuville, akit szintén komolyan megvisel csapattársa elvesztése, már most kijelentette, hogy részt vesz az emlékező eseményen. 

“Craig egy nagyon különleges ember volt mindannyiunk számára – mondta a belga versenyző. – Amikor eljöttem a temetésére, találkoztam szüleivel, Ray-jel és Jackie-vel és a családja társaságában voltam, igazán akkor értettem meg, hogy Craig mit is jelentett és hogy milyen nagyszerű ember volt. Amikor James Coleman megkeresett az emlékverseny tervével, azonnal tudtam, hogy ott leszek. Azona a versenyen Patrick Croke lesz a navigátorom, akit Craig mutatott be. Úgy szeretnék azon a versenyen részt venni, hogy vezetés közben Craig van a fejemben, a barátja pedig mellettem.” 

Croke 2017-ben Craig Breen navigátoraként a Raven’s Rock Rally harmadik helyén zárt egy Ford Escort MkII-vel. 

“Elsőre nem hittem el, amikor Thierry megkérdezte, leszek-e a navigátora ezen az emlékversenyen – mondta Croke. – Nagyon megtisztelő Thierry-től, és bár még sokat kell dolgoznom, hogy fitt legyek, de szívesen ülök be mellé. Hogy milyen autóval indulunk, még nem tudom, lehet, hogy Rally1-es Hyundaijal, de hallottam BMW M3-ról is. De mindegy is, az, hogy Thierry mellett ülhetek, már nagy élmény, és tudom, hogy Craig vigyázni fog ránk fentről.” 

Friss