2024. május 03. 03:43

KezdőlapWRCGigászok csatája: Rally Világbajnokság 1984

Gigászok csatája: Rally Világbajnokság 1984

-

A Rally Világbajnokság 1983-as kiélezett szezonja során vereséget szenvedő Audi nagyot húzott a következő évre, melynek az eredménye is meg lett. 

Azt követően, hogy az Audi 1983-ban szoros csatát követően kikapott a Lancia csapatától a gyártók bajnokságában, 1984-re megtartotta az előző év egyéni bajnokságát nyerő Hannu Mikkolát és Stig Blomqvist, valamint leigazolta a Lanciától Walter Röhrlt, Michéle Mouton pedig részmunkaidős szerződést kapott. 

A Lancia elsősorban Markku Aléntól várta a jó eredményeket, csapattársai pedig Miki Biasion és Attilio Bettega voltak, valamint három versenyen Henri Toivonent indította. 

A szezon 12 versenye aztán meghozta az Audi számára a remélt sikert, Blomqvist és Mikkola összesen hat versenyt nyert, az egyéni világbajnokságot pedig a svéd versenyző nyerte öt versenyt az élen zárva. Év végén 21 pont választotta el a pontverseny első két helyén záró versenyzőt. 

A gyártók bajnokságában sem maradt el a német csapat sikere, végül 12 ponttal előzték meg a Lanciát. 

Év végén, a Finn Rallytól azonban Ari Vatanen három futamot is nyert a Peugeot-val, ami már mutatta, hogy a francia gyártó is szeretne beszállni a vb címért folytatott csatába. 

Friss