2024. április 29. 15:40

KezdőlapWRCMit tenne az M-Sport Tanak távozása esetén?

Mit tenne az M-Sport Tanak távozása esetén?

-

Ott Tanak távozása az M-Sport csapatától igen valósnak tűnik, ezt a fordos csapat vezetése is elismeri, de vajon mit tesz a csapat, ha valóban elveszíti az észt versenyzőt 2024-re? 

Ott Tanak abban a reményben igazolt a Hyundai Motorsporttól az M-Sporthoz az idei évre, hogy vb címért tud csatázni. A szezon eleje még egész jól is indult, hiszen meglepetésre az észt versenyző megnyerte a Svéd Rallyt. Az utóbbi versenyek azonban már nem voltak ilyen jók. Tanak folyamatosan azt mondta, hogy a Ford Puma Rally1 nagyjából egy éves fejlesztésbeni hátrányban van a Hyundai és a Toyota autóihoz képest, majd azok a versenyek, melyek leginkább feküdtek volna számára katasztrofálisan végződtek. Az Észt Rallyn motorcsere miatt kapott 5 perc büntetést, majd a Finn Rallyn megütötte autója alját és a motor sérülése miatt kiállni kényszerült. 

A 2019-es világbajnok nyolc verseny után a vb pontverseny negyedik helyén áll 66 pont hátránnyal Kalle Rovanpera mögött, és már csak négy futam van hátra. 

Ahogy az lenni szokott, az év második felében megjelennek a csapatváltásokról szóló pletykák, melynek középpontjában Ott Tanak áll, annak ellenére, hogy jelenleg csak Thierry Neuville rendelkezik szerződéssel 2024-re. 

A finn Rallit.fi oldal meg kereste az M-Sport csapatvezetőjét, hogy mit gondol Tanak eligazolásáról. 

“Sajnos egy vb címre esélyes versenyző számára mindig nagyon nehéz megfelelő fizetést és anyagi hátteret biztosítani – mondta Richard Millener. – Tanak egyértelműen egy olyan pilóta, aki képes vb címért harcolni, éppen ezért sok más csapat is szeretné leigazolni, nem könnyű megtartani, de szeretnénk.” 

Azonban arra az esetre is van terv, ha az észt versenyző távozna. 

“Ugyanakkor van B-tervünk is. Ha Ott távozna, akkot jó eséllyel ismét fiatal versenyzőket fogunk versenyeztetni. Olyan más versenyzőt, aki képes lenne a csapattal vb címért harcolni, nem látok a jelenlegi mezőnyben. Nyilván szeretnénk, Tanak távozása esetén is egy olyan versenyzőt, aki képes vb címért harcolni, azonban ilyen versenyző számára szép fizetést is kell biztosítani, ami nem könnyű. Egyébként pedig nem hiszem, hogy Ott képes lenne más csapathoz átigazolni, mert jó eséllyel nem lesznek csapatfelállás változások.”

Friss