2024. május 02. 13:40

KezdőlapWRCIdén újra megtörténhet a WRC-ben, ami négy évvel ezelőtt?

Idén újra megtörténhet a WRC-ben, ami négy évvel ezelőtt?

-

A görög hatóságok szerdán leállították a Toyota Akropolisz Rally előtti tesztjét a térségben pusztító erdőtüzek miatt. A lángok pedig továbbra sem csillapodnak, és bár a versenyig még két hét van, a katasztrófa veszélybe sodorhatja a görög WRC futamot is. 

Valószínűleg sokakban él még a 2019-es Ausztrál Rally, mely végül nem volt megtartható a helyi erdőtüzek miatt. 

Akkor a szervezők a hatóságokkal együttműködve a lehető legkésőbbi időpontig vártak a WRC futam törlésével. Először csak egyes szakaszokat töröltek, idővel azonban egyre több jutott erre a sorsra, majd végképp törölni kellett a versenyt. 

Fotó: The Weather Network

A Hyundai abban az évben szerezte első gyártói vb címét, melyet aztán füsttel a háttérben ünnepelt meg a koreai gyártó, a gyári versenyzők pedig jótékonysági akciókat szerveztek, amivel a tűzzel érintett lakosságot és az ausztrál tűzoltókat segítették. 

Fotó: Good Morning America

Az akkori helyzet némileg hasonlít a mostani görög helyzethez. A hatóságok félbeszakították a Toyota szerdai tesztjét, amikor éppen Kalle Rovanpera készült volna az Akropolisz Rallyra, míg a Hyundai elhalasztotta a felkészülést, az M-Sport pedig hétvégén tesztelne. 

A tűzvész azonban csütörtökre sem enyhült, a hatóságok Görögország nagy részére különböző figyelmeztetést adtak ki.  

A boiotiai térségből, ahol a 21 km-es Livadia gyorsaságit tartanák a két hét múlva esedékes versenyen, evakuálni kellett a lakosságot. A Rallit.fi oldal pedig a news247.gr-re hivatkozva arról írt, hogy szerdán leégett Osios Loukas kolostora, mely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel és mindössze 10 km-re van a Livadia szakasztól. 

Az Akropolisz Rally központja Lamiában van, melynek téréségére nagy fokú figyelmeztetést adtak ki a hatóságok.  

Fotó: Fox Sport

A folytatásban pedig továbbra is nagy meleget jósolnak Görögországba, azonban a tűzhelyzeten javíthat, hogy idővel a szél erőssége gyengülni fog. 

Csak remélni lehet, hogy valóban alább hagynak a tüzek és az Istenek Versenye megrendezhető lesz szeptember 7-10. között.

Friss