2024. április 29. 11:23

KezdőlapWRCMillener: Biztosan folytathatjuk ezen a szinten?

Millener: Biztosan folytathatjuk ezen a szinten?

-

Richard Millener egyáltalán nem biztos abban, hogy az M-Sportnak jövőre is a vb címre esélyesek között kell lennie. A csapatvezető szerint ez a szint már az, amit nem biztos, hogy megengedhet egy fél gyári csapat. 

Az M-Sport a Toyota és a Hyundai csapatával ellentétben csupán félgyári csapatként van jelen a WRC-ben, és a riválisokhoz képest jóval kisebb anyagiháttérrel tud dolgozni. 

Ennek ellenére 2017 és 2018-ban le tudta szerződtetni Sébastien Ogier-t, aki két egyéni és egy gyártói vb címet szerzett. 2019 és 2021 között egyetlen futamgyőzelmet sem tudott szerezni, majd tavaly Sébastien Loeb ismét sikerre vezette a Monte-Carlo Rallyn a fordos csapatot. 

Az idei évre pedig Ott Tanakot sikerült leigazolni, akivel egyértelműen az egyéni vb cím volt a cél. A szezon még jól is indult, az utóbbi versenyeken azonban problémák sora lépett fel, amivel csak matematikai esély van még a címre. 

Tanak szerződése év végén lejár, és egyáltalán nem biztos, hogy az M-Sport elő tudja teremteni a 2019-es világbajnok által kért anyagihátteret. 

“Az M-Sport nem tudja megengedni magának, hogy minden évben vb címért tudjon harcolni – ismerte be Richard Millener a Rallit.fi oldalnak. – 2017-ben és 2028-ban Malcolm (Wilson, ügyvezető igazgató) kockáztatott és befektetett Sébastien Ogier-ba. 2023 előtt ismét kockáztatott, hogy visszatérjünk a csúcsra, és leszerződtette Tanakot. Úgy tűnik azonban, hogy nem tudunk vb címet nyerni, így felmerül a kérdés, hogy biztosan tudjuk ezen a szinten folytatni? Jó esélyt látok arra, hogy nem. Valószínűleg ismét fiatal versenyzőket fogunk indítani és pár év múlva ismét megpróbálunk vb címért harcolni.” 

Millener elismerte, hogy év végén nem tartozik kedvenc elfoglaltságai közé, hogy a következő évet állítsa össze. 

“Semmit sem utálok jobban, mint azt, hogy a karácsonyfa mellett és az év utolsó napján pezsgővel a kezemben a jövő évet készítsem elő. Szeretném, ha olyan helyzetben lehetnénk, amikor már korábban összetudunk mindent állítani. Sokkal könnyebb helyzetben lennénk, ha év végére eldőlnének a lényeges kérdések és csupán autónk színeit kellene kitalálni. De sajnos sokszor nem vagyunk ilyen jó helyzetben.” 

Friss