2024. április 29. 17:31

KezdőlapWRCAz M-Sportnak vannak Tanak utáni tervei is

Az M-Sportnak vannak Tanak utáni tervei is

-

Az M-Sport reméli, hogy nem veszíti el Ott Tanakot a következő szezonra, ugyanakkor, ha ez megtörténne sem esne kétségbe a fordos csapat. 

Ott Tanak 2022 decemberében azért tért vissza 2017 után az M-Sporthoz, hogy az egyéni vb címért harcoljon. A 2019-es világbajnok szezonja ugyan még jól is kezdődött, a jelenlegi szakaszában az évnek komoly völgyben van, és ez elsősorban az autó megbízhatatlansága miatt alakult így. 

Tanak négy versennyel a szezon vége előtt 66 pont hátránnyal áll a bajnokságot vezető Kalle Rovanpera mögött, így csak minimális esélye maradt a vb cím megszerzésére. 

Az M-Sport a nehézségek ellenére is bízik, hogy jövőre is a csapatban lesz az észt versenyző, azonban arra is van terv, hogy mégsem sikerül szerződést hosszabbítani vele. 

“Amennyiben Ott Tanak távozna több tervünk is lenne a folytatásra – mondta Richard Millener, az M-Sport csapatfőnöke. – Adrien Fourmaux nagyon magabiztos lett a Rally2-es Fiestával, emberileg is sokat fejlődött és jól szerepel a versenyeken. Ő lenne az egyik megoldás. Nem hinném, hogy a Toyota versenyzői közül bárki is elhagyná a csapatot, miért is tenné, ha a legjobb autót vezetheti?” 

A Toyota versenyzői közül azonban többeknek is vannak M-Sportos múltjuk. Kalle Rovanpera Ford Fiesta WRC-vel és R5-ös autóval is versenyzett, Elfyn Evanst a fordos csapat nevelte ki, Ogier két vb címet is szerzett a csapattal. 

A csapat pedig nem zárja ki, hogy ismét fiatal versenyzőknek ad lehetőséget, ugyanakkor ehhez a lehetőséghez támogatást kell szerezniük a fiataloknak. 

“Malcolm Wilson korábban már bizonyította, hogy mennyire ért fiatal versenyzők fejlesztéséhez. Ebben azonban az a rizikófaktor is benne van, hogy egyes versenyeken a tapasztalatlanság miatt nem sikerül jól a szereplés. Ha junior versenyzőknek adsz lehetőséget, akkor több lehet a baleset, a kár, a kiesés is egy-egy versenyen. Ugyanakkor a jövőt is építed. Amennyiben a vb-n szeretnénk versenyezni, akkor legalább két autót kell indítani, ugyanakkor az nincs kizárva, hogy egy autót felváltva vezessen több pilóta. Fourmaux mellett vezethetne akár Pierre-Louis Loubet, Gus Greensmith, vagy éppen Sami Pajari is. A fiatal versenyzőknek ugyanakkor saját támogatást kellene szerezniük, hogy csapatunkban induljanak.” 

Friss