2024. május 04. 05:58

KezdőlapWRC2001-ben Colin McRae így írt történelmet az Akropolisz Rallyn

2001-ben Colin McRae így írt történelmet az Akropolisz Rallyn

-

Colin McRae örökre beírta nevét a görög Akropolisz Rally történelmébe 22 éve, amikor negyedszer is megtudta nyerni az egyik legnehezebb WRC futamot. 

Azt követően, hogy 1996-ban és 1998-ban Subaruval, majd 2000-ben már Forddal is nyerni tudott Colin McRae az Akropolisz Rallyn, úgy indult 2001-ben a görög versenyen, hogy ha sikerül ismét nyernie, a legeredményesebb versenyző lesz az Istenek Versenyén. 

A 20 szakaszból álló verseny első napján Richard Burns kezdett a legjobban a Subaruval, a második szakasztól azonban csapattársa, Petter Solberg vette át a vezetést. A nap utolsó szakaszát pedig a norvég versenyző 5.4 másodperc előnnyel várta a szintén subarus Markko Martin, valamint 14.1 másodperc előnnyel a fordos Colin McRae előtt. 

A napzáró szakaszon azonban Solberg és az észt versenyző is lassított, hogy a második napon ne kelljen takarítaniuk a pályákat, így végül az első nap végén McRae 21.1 másodperc előnnyel vezetett csapattársa, Carlos Sainz előtt, a harmadik helyen Richard Burns állt 33 másodperc hátránnyal a Subaruval, míg Martin a negyedik (+43.6), Solberg pedig az ötödik (+58.1) helyen várta a folytatást. 

A második napon pedig komoly támadásba lendültek Colin riválisai és a nap végére Sainz 9.8, Burns 14.8 másodpercre közelítették meg. Petter Solberg ugyanakkor nem tudott közelebb kerülni és végül 1 perces hátránnyal a negyedik helyen állt. 

Az utolsó napon McRae-nek ismét takarítani kellett, így arra lehetett számítani, hogy Sainz és Burns is megelőzi. Azonban Sainz hiába közelítette meg a skót versenyzőt 5 másodpercre, végül motorhiba miatt kiállni kényszerült. Richard Burns pedig előbb kicsúszott, majd hajtáslánc probléma miatt ugyancsak a pálya szélére kényszerült. McRae így végül megszerezte a győzelmet Petter Solberg előtt, és negyedik sikerével az Akropolisz Rally legeredményesebb versenyzője lett. 

Friss