2024. május 03. 23:13

KezdőlapWRC23 éve McRae két ugratót repült át egyszerre az Akropolisz Rallyn, meg...

23 éve McRae két ugratót repült át egyszerre az Akropolisz Rallyn, meg is hozta eredményét

-

Colin McRae már két görög győzelemmel büszkélkedhetett, amikor a 2000-es Akropolisz Rallyn állt rajthoz, ahol nem kis dologra vállalkozott, miközben először vezette a Focus WRC-t Görögországban. 

Colin McRae 2000-ben már a Ford versenyzője volt, és az Akropolisz Rallyra úgy készülhetett, hogy 1996-ban és 1998-ban már sikerült Subaruval győznie az Istenek Versenyén. 

A 23 évvel ezelőtti g9rög versenyen azonban sikerült harmadszor is nyernie, ennek elérésében pedig segített számára egy ötlet megvalósítása is. 

A Lamiától délre fekvő Mendenitsa szakaszt is teljesíteni kellett a verseny szombati napján. A 28.05 km-es gyorsasági végén pedig volt egy rész, ahol két ugrató is volt, egymáshoz közel. Colin McRae pedig gondolt egy merészet: egyszerre ugorja át a két bukkanót a Ford Focus WRC-vel! 

Amennyiben sikerül, a skót versenyző időt nyerhet, amennyiben nem, akkor jó eséllyel kiesik az autó sérülése miatt. 

“Egy este elmentünk megnézni az ugratókat Colin pályabejáró Escort Cosworh autójával – mesélte Jimmy McRae, Colin édesapja a Dirtfishnek. – Az autóban volt bukócső is. Amikor megbizonyosodtunk róla, hogy senki sem közlekedik azon a részen, megnéztük, hogy sikerülhet-e Colin számára a két bukkanó átrepülése egyszerre. Végül nem sikerült az ugratás, a második bukkanón landoltunk, némi sérüléssel az autó elején. Amikor visszatértünk a csapathoz és Colinhoz, mondtam neki, hogy sikerülhet a terve, mert ő a versenyautóval gyorsabban fog azon a részen menni, mert számunkra is csak éppen nem sikerült a két bukkanó átrepülése.” 

A verseny szombati napján aztán Colin még a szakasz rajtja előtt nem volt biztos benne, hogy megpróbálja tervét teljesíteni. 

“Azt mondta Colin: Nem vagyok biztos benne, hogy megpróbálom az ugratást, majd attól függ, hogy mit érzek az autóban, ha oda érünk – mesélte Nicky Grist, McRae navigátora. – Amikor a szakaszon aztán odaértünk az említett részhez, bemondtam az itiner információkat, és Colin elsőre megpróbálta a bukkanók átrepülését. Nem sikerült túl jól, ezért azt mondtam, hogy másodjára inkább ne próbálja meg. Colin azonban azt válaszolta, hogy kicsit bal oldalon próbált menni, de a jobb oldalon sikerülni fog.” 

A terv pedig végül tökéletesen sikerült. 

A jutalom pedig a verseny harmadszori győzelme lett, végül 23.1 másodperc előnnyel zárt McRae a csapattárs Carlos Sainz előtt, míg a harmadik helyen Juha Kankkunen 6 és fél percnél is nagyobb hátránnyal zárt a Subaru Impreza WRC-vel. 

Friss