2024. május 03. 01:44

KezdőlapWRCAkropolisz Rally: Rovanpera nyerte a legdrámaibb idei versenyt, növelte előnyét a bajnokságban

Akropolisz Rally: Rovanpera nyerte a legdrámaibb idei versenyt, növelte előnyét a bajnokságban

-

Kalle Rovanpera számára kedveztek a görög Istenek, és fordulatos hétvége végén idei harmadik sikerét aratva növelte előnyét a vb pontversenyben. A Toyota kettős sikert ért el az Akropolisz Rallyn.

Péntek – Neuville kiváló formában
Az Akropolisz Rally nyitó szuperspeciál szakaszát még Kalle Rovanpera nyerte Esapekka Lappi és Thierry Neuville előtt, azonban az 1.48 km-es szakasz végén mindenki azt hangoztatta, hogy a verseny csak pénteken kezdődik igazán.  

A hét első napjainak hatalmas esője pedig komoly fejtörést okozott a versenyzőknek, hogy mi vár rájuk a murvás pályákon, azonban a második és az utolsó szakaszt leszámítva jórészt száraz körülmények között zajlott a verseny pénteken. 

A nap első szakaszán azonnal Thierry Neuville kezdett szakaszgyőzelemmel, így összetettben is az élre állt. A belga versenyzőt innentől kezdve pedig csak megközelíteni lehetett, de vezető helyét egész nap megtartotta és végül 2.8 másodperc előnnyel rendelkezett este.  

A Hyundai belga versenyzőjét a gumiszerelés idején Kalle Rovanpera csak 2 másodperc hátránnyal követte, míg Sébastien Ogier 4.6 másodperc hátránnyal volt a harmadik.  

Ott Tanak szintén jól kezdte a versenyt, három szakasz után csak 8.3 másodperccel volt lemaradva a negyedik helyen.  

A gumiszerelés közben azonban komoly szerelésre kényszerült az észt fordos, miután a Puma hűtővize szivárogni kezdett. Tanak végül megoldotta a problémát, azonban 22 percet késett, amiért 3:40 perc büntetést kapott.  

A délután folyamán Thierry Neuville mögé Sébastien Ogier lépett a második helyre és végül itt is sikerült befejeznie a napot 2.8 másodperces hátránnyal. Elsőként indulva Kalle Rovanpera viszonylag sok időt vesztett és 25.5 másodperc hátránnyal a harmadik helyen zárta a pénteket. 

A negyedik helyen Elfyn Evans várhatta a folytatást, aki 5.5 másodperc hátránnyal követte Rovanperát, így Neuville mögött három toyotás állt a nyitó nap végén.  

Esapekka Lappi ugyancsak jó napon volt túl és csupán 1.1 másodperccel követi Evanst és 6.6 másodpercre van a harmadik Rovanperától.  

Az M-Sport számára nem indult jól a péntek, hiszen Pierre-Louis Loubet már a nap első szakaszán sem tudott elrajtolni műszaki hiba miatt.  

Ott Tanaknak sikerült megjavítani teljesen a Fordot, így a nap utolsó két szakaszát megnyerte és a kilencedik helyig lépett előre.  

Szombat – Az év legdrámaibb versenynapja
A szombati első szakaszon Sébastien Ogier állt az élre, miután a saras Pavliani gyorsaságin Thierry Neuville kissé óvatos volt, ugyanakkor a szakaszt Kalle Rovanpera nyerte, aki így 13.6 másodpercre közelítette meg a belga versenyzőt. 

Neuville azonban azonnal válaszolni tudott a nap második szakaszán, ahol 7.8 másodperces hátrányából 2 másodperces előnyt kovácsolt Ogier előtt, miután a francia versenyző egy elágazásban túlcsúszott. 

A délelőtt utolsó szakaszán aztán Ogier a némileg saras, de még inkább sziklákkal teli gyorsaságin nem szeretett volna kockáztatni, így Neuville 10.9 másodpercre növelte előnyét a nyolcszoros világbajnok előtt. Kalle Rovanpera két szakaszt is nyert délelőtt, így 12.8 másodpercre volt csak csapattársától. 

A délután azonban komoly fordulatot tartogatott, Neuville a még mindig saras Pavliani gyorsaságin kitörte autójának jobb első felfüggesztését egy hatalmas gödörben, és kiállni kényszerült. Az élre így Ogier állt, akit Rovanpera 12.6 másodperccel követett. 

Az újabb fordulat pedig a szombati utolsó szakaszon következett, ahol Ogier is hibázott és a sziklás pályán előbb defektet szedett össze, majd autójának bal hátsó felfüggesztése is kitört, így végül a 2011-es verseny győztese a negyedik helyre csúszott 3:44.8 perc hátránnyal. A szervizparkba azonban már nem sikerült elérnie, így szuperrally után folytathatta vasárnap. 

A dobogósok mögött harcoló versenyzők közül Takamoto Katsuta a nap első szakaszán forgott meg, majd a második szakaszon Esapekka Lappi szedett össze defektet, míg a harmadik gyorsaságin Elfyn Evans autója állt le és csak elektromos hajtással tudott célba érni. A délután során a nap utolsó előtti szakaszán aztán Lappi újabb problémával szembesült, a Hyundai kardántengely törést szenvedett, emiatt az utolsó két pályán hátsókerék hajtással tudott csak célba érni. Takamoto Katsuta sem tudott túl boldog lenni, hiszen az utolsó előtti szakaszon két defektes kereket kényszerült cserélni, míg Elfyn Evans ugyancsak kapott egy defektet. 

A nagyon drámaira sikerült délután után végül Kalle Rovanpera nem kevesebb, mint 2:04.4 perc előnnyel rendelkezett az élen Dani Sordot megelőzve, míg Elfyn Evans a harmadik volt további 5 másodperc hátránnyal. Így a második helyért még vasárnap csata volt várható. 

A negyedik helyen zárta a napot Ott Tanak, Esapekka Lappit, és Takamoto Katsutát megelőzve, míg Ogier még 2 perc büntetést is kapva a legjobb tízen kívül zárt a második napon. 

Vasárnap – Csata Rovanpera mögött
A szombati drámák után már csak az volt a kérdés, hogy kié lesz a második hely Kalle Rovanpera mögött. 

A finn versenyző a hatalmas előnye tudatában vasárnap már csak a Power Stage-en kockáztatott, melyen a legjobb időt érte el, így maximális pontszámot szerzett.

A második helyet már az első vasárnapi szakaszon Elfyn Evans vette át Dani Sordotól, a spanyol versenyző pedig a Power Stage pályájának két teljesítése során próbálta hátrányát behozni, azonban ez már nem sikerült, így végül a Toyota kettős győzelmet aratott. 

Tavaly a Hyundai történetének legnagyobb sikerét érte el Görögországban, miután hármas győzelmet ért el, idén azonban csak Sordo harmadik és Lappi ötödik helyének tudnak örülni. 

Ott Tanak a pénteki probléma után a negyedik helyen értek célba. 

Thierry Neuville vasárnap visszatért, azonban már szombat este arról nyilatkozott, hogy a világbajnoki címért folytatott csatából a kieséssel kiszállt. A belga versenyző végül a Power Stage-en sem tudott pontot szerezni.

A vb pontversenyben Rovanpera 33 pontra növelte előnyét Elfyn Evans előtt, míg Thierry Neuville-nek már csak matematikai esélye maradt a vb címre 66 pont hátránnyal, így három, de reálisan nézve inkább kettő versenyző között dől el a vb cím. 

A gyártók között a Toyota 91 ponttal előzi meg a Hyundait.

A WRC szezon szeptember végén Chilében folytatódik.   

Nem hivatalos végeredmény

Teljes élő közvetítés: Rally.tv – Rallysport mindennap 24 órában
A világbajnokság állása 

Friss