2024. május 03. 03:14

KezdőlapWRCWilliam Creighton a Junior Világbajnokság második ír bajnoka Craig Breen után

William Creighton a Junior Világbajnokság második ír bajnoka Craig Breen után

-

Willam Creighton a Junior Világbajnokság második ír győztese, azt követően, hogy Craig Breen 2011-ben lett bajnok. Creighton fordulatos és nagyon drámai verseny után az ötödik helyen zárt az Akropolisz Rallyn, ami elég lett a vb címhez. 

2011-ben Craig Breen Gareth Roberts navigálásával történelmet tudott írni a Junior Világbajnokság megnyerésével, hiszen első ír győztese lett a kategóriának. 

Az idei bajnokságot pedig William Creighton és Liam Regan nyerte, így a JWRC második ír bajnoki lettek. 

A duplaszorzós szezonzáró Akropolisz Rallyn Creighton már az első napon kiesett, miután megsérült a Ford Fiesta Rally3 hűtője, azonban szombaton visszatért, míg legfőbb bajnoki riválisa Laurent Pellier éppen szombaton kényszerült szuperrallyzni váltóprobléma miatt. A francia versenyző végül vasárnap visszatérve a hatodik helyen zárta a görög versenyt Creighton mögött, míg a győzelmet a paraguayi Diego Dominguez jr. szerezte meg az ír Eamonn Kelly előtt. 

A bajnoki címet illetően döntőnek bizonyult, hogy Creighton 34 bónusz pontot szerzett a szezon során a szakaszgyőzelmek segítségével, így 8 pont előnnyel az ír versenyző lett a világbajnok Dominguez előtt. 

Fotó: wrc.com

“Egyszerűen hihetetlen, hogy megnyertük a bajnokságot – mondta Creighton. – Azt követően, ami pénteken történt nem adtuk fel, ahogy autónkon is a “soha ne add fel” felirat szerepel. Tudtuk, hogy a kiesés után kicsi az esélyünk a bajnoki címre, de végül sikerült. Nagyon fontos volt, hogy sok szakaszt sikerült nyernünk idén, amivel sikerült még több pontot szereznünk. Szeretnénk Craig Breen eredményeit elérni karrierünk során, tudjuk, hogy ennek az eredménynek ő is nagyon örülne. Mindannyian azért versenyzünk a rallysportban, hogy jól szórakozzunk, és emiatt még szomorúbb, az, ami Craiggel történt. Nagyon sokat gondoltam rá a verseny során.” 

Craig Breen az idei Horvát Rally előtti teszten szenvedett végzetes balesetet, míg 2011-es navigátora, 2012-ben a Targa Florio IRC versenyen hunyt el, miután Breennel szalagkorlátnak ütköztek. 

Creighton a JWRC vb címével elnyerte a Ford Fiesta Rally2 vezetését 4 2024-es WRC2 futamon, minden verseny előtt tesztlehetőséggel és 200 darab Pirelli gumit.

Friss