2024. április 29. 21:31

KezdőlapWRCVáratlan bejelentést tett a finn legenda, befejezi karrierjét

Váratlan bejelentést tett a finn legenda, befejezi karrierjét

-

A Finn Rally Bajnokság tízszeres bajnoka, Juha Salo bejelentette visszavonulását. A 47 éves pilóta bár egy-egy versenyen még nem zárja ki az indulást a későbbiekben, teljes szezonban való részvételt már kizár. 

Juha Salo a Finn Rally Bajnokság második legeredményesebb versenyzője, miután 10 bajnoki címet tudott karrierje során szerezni, így pedig csak Kyösti Hamalainen előzi meg, aki az 1970-es és 1980-as években 13 bajnoki első helyig jutott. 

A 47 éves Salo azonban szerdán bejelentette, hogy befejezi karrierjét. 

“Azt hiszem, most jött el az ideje a visszavonulásnak – mondta Juha Salo. – Már nyáron eszembe jutott ez a dolog, és ilyenkor jobb tényleg kimondani, hogy vége. A Lahti Rallyt még megszerettem volna várni, mert ha ott sikerült volna igazán erősen szerepelni, akkor lehet, hogy meggondoltam volna magam. Ez a verseny pedig az idei legjobb rallynk volt, háromszor is sikerült szakaszt nyerni, vezettük a versenyt és végül a második helyen zártunk. Ennek ellenére, mégis úgy éreztem, hogy valóban visszakell év végén vonulnom.” 

Fotó: SaloRacing Finland Oy/Juha Salo

Juha Salo 1997-ben kezdte karrierjét és pályafutása során 222 versenyen indult, köztük 16 WRC és 7 ERC futamon. 

“Hosszú és csodálatos út áll mögöttünk, de szeretnék a folytatásban több időt fordítani vállalkozásomnak. A nyáron jutott eszembe, hogy van-e még olyan dolog, ami örömet jelentene számomra a rallysportban. Ha pedig már ilyen dolog jut eszedbe, jobb, ha befejezed. Ilyen gondolatok után már nem mehetsz úgy oda támogatóidhoz, hogy mindent megteszel azért, hogy a bajnokságban a legjobb legyél. 2024-től befejezem a főállású és profi versenyzést, ugyanakkor érdekesen hangzanak a jövő évi finn bajnoksággal kapcsolatos tervek, és elképzelhető, hogy egy versenyen még rajthoz állok. Az idei bajnokságban még van esély az év végi éremre, ezért pedig mindent megteszek a szezonzáró Kokkola Rallyn.” 

A finn versenyző az idei Finn Bajnokságban a negyedik helyen áll a szezonzáró verseny előtt, hátránya pedig 12 pont a harmadik Teemu Asunmaa, és 15 pont Jari Huttunen mögött, ugyanakkor még a bajnoki éllovas Lauri Joona 18 pontos előnye is beérhető lenne számára, miután egy győzelem Finnországban 25 pontot ér, ugyanakkor utoljára 2019-ben tudott versenyt nyerni a bajnokságban. 

Salo 16 WRC futama közül 2013-ban érte el a legjobb eredményt, amikor a Finn Rallyn 14. helyen zárt, 2012-ben az SWRC-ben harmadik helyen zárt ugyancsak hazai vb futamán. 

Fotó: Ralli SM

Friss