2024. április 28. 00:43

KezdőlapWRCOtt Tanak négy éve verhetetlen volt Chilében, és elindult első vb címe...

Ott Tanak négy éve verhetetlen volt Chilében, és elindult első vb címe felé

-

Ott Tanak szinte a verseny teljes egészében irányítani tudott a 2019-es Chile Rallyn, égyőzelmével pedig elindult azon az úton, melynek végén világbajnoki címet szerzett. 

Ott Tanak a 2019-es Chile Rallyn az első szakaszt ugyan még az ötödik idővel zárta, a második gyorsaságitól az élre állt és nyomát szinte csak bottal üthették riválisai. 

Az észt versenyzőt az az incidens sem zavarta meg az első napon, hogy Thierry Neuville-t túl korán rajtoltatták el a harmadik gyorsaságin és mivel félő volt, hogy utoléri az előfutókat, piros zászlóval megállították. Tanak az első nap végén 22.4 másodperccel előzte meg a citroenes Sébastien Ogier-t. 

A második napon ugyancsak Thierry Neuville hívta fel a figyelmet magára, miután a nap második szakaszán karrierje egyik legnagyobb esését szenvedte el, azonban sem ez, sem pedig az, hogy csapattársa Jari-Matti Latvala kiesett, míg Kris Meeke borult a Toyotával, nem zökkentette ki jó teljesítményéből Ott Tanakot, és a második nap után már 30.3 másodpercre növelte előnyét Ogier előtt. 

Az utolsó nap négy gyorsaságiján pedig csak gumijait kellett beosztani, hogy aztán a Power Stage-en is a leggyorsabb tudjon lenni Tanak és végül 23.1 másodperc előnnyel megszerezze a győzelmet.

A második helyen Ogier zárt Citroennel, míg a harmadik Sébastien Loeb lett Hyundaijal.

“Nagyon nehéz verseny volt a Chile Rally, hatalmas erőket kellett a koncentrálásra fordítanom – mondta a verseny végén Ott Tanak. – Nem tudtunk mindig a határon vezetni, de a legfontosabb az volt, hogy ezen a versenyen egy jó eredménnyel igazoljuk a csapat és a mérnökök jó munkáját. Bizonyítottuk, hogy jó úton járunk, és most folytatjuk a harcot a vb címért.” 

Az észt versenyző ezzel a sikerrel pedig egy komoly sikerszériába kezdett, hiszen amíg a hatodik versenyt jelentő Chile előtt a második futamon Svédországban tudott csak nyerni, addig a hetedik Portugáliában, a kilencedik Finnországban, a tizedik Németországban és a 12. Walesben is legyőzhetetlen volt, amivel végül megszerezte első, és eddig egyetlen vb címét Thierry Neuville és Sébastien Ogier előtt. 

Friss