2024. május 03. 14:03

KezdőlapWRCElőször erdőtüzek, majd özönvíz alakította a Chile Rally pályáinak képét

Először erdőtüzek, majd özönvíz alakította a Chile Rally pályáinak képét

-

Négy év után visszatér Chilébe a WRC mezőny, melyre sok új pálya vár, azonban régi szakaszok képe is komolyan megváltozott ennyi év alatt. 

A Chile Rally 2019 után szervezik meg ismét WRC futamként, és a pályákra nemcsak az idő múlása miatt nem emlékezhetnek a versenyzők. 

“Január óta részt veszek a szervezésben – mondta Alain Penasse, a Hyundai Motorsport korábbi munkatársa a Dirtfishnek. – Sok időt szenteltünk a pályák kijelölésének, és péntekre, valamint vasárnapra sikerült teljesen új szakaszokat a programba tenni.” 

Az új szakaszok kijelölése azonban nem volt túl nehéz. 

“Ha a pályák kijelölését nézzük, akkor Chile az egyik legkönnyebb verseny. Egy egyenes rész után elágazás következik, ahol lehet jobbra és balra is menni, bármelyik irányt választottuk, mindig nagyszerű pálya lett kijelölve. Nyugodtan állíthatom, hogy a chilei gyorsaságik a világ legjobbjai közé tartoznak. A pénteki pályák hasonlítanak az Új-Zélandi pályákra, erdei szakasz majd csodás nyílt terep következik.” 

Sajnos a pályák képe azonban alaposan megváltozott idén, előbb erdőtüzek, majd özönvíz miatt. 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

“Február környékén nagy tüzek voltak a verseny környékén. Emiatt sokat változtak a pályák képei, sok helyen minden fát kivágtak a tűz miatt, majd ezek helyére csemeték lettek ültetve. Ezáltal a pályák nagyon nyitottnak tűnnek. Mostanában pedig sok eső érkezett. Emiatt a szervezők egy 4-5 km-es részen az egyik pályát is javítani kényszerültek. Helyenként 10 cm mély sárban kellett dolgozni. Még most is helyenként a folyók szélesebbek, mint normál esetben szoktak lenni.” 

A verseny idejére azonban száraz időjárás várható. 

“Az előrejelzés valóban száraz időjárást jósol, azonban nem szabad elfelejteni, hogy közel van a Csendes-óceán, valamint a Biobio folyó, a másik oldalon pedig az Andok hegység, amik bármikor megváltoztathatják az időjárást. Az óceán mellett nagy szél a jellemző, ami miatt gyorsan felszáradnak a pályák, különösen, ahol most kevesebb a fa. Ami állandó maradt a négy évvel ezelőtti versenyhez képest az a köd.” 

És, hogy mennyire számíthat a takarítás jelentősége? 

“Ez szintén az időjárástól függ. Amennyiben nedves a pálya, akkor kevésbé kell takarítani. A pénteki és vasárnapi pályákat némileg kevésbé kell takarítani, ellenben a szombati utakkal.” 

Az idei versenyen ugyancsak újdonság lesz a rajtceremónia helye. 

“Azért, hogy több ember láthassa a mezőnyt, a csütörtöki rajtceremónia Los Ángelesben lesz. A 2019-es verseny esetében is látványos volt az ünnepi rajt, azonban idén még látványosabb lehet.” 

A chilei Los Ángeles nem összekeverendő az amerikai Los Angeles városával, hiszen ez a verseny központjától, Concepcióntól 90 percnyi autóútra van, valamint amíg az amerikai városban 3.9 millió lakos él, addig a chilei településen 143 ezren. 

Fotó: Hyundai Motorsport

Friss