2024. április 27. 19:51

KezdőlapWRCAz FIA rally igazgatója elárulta mennyi gyártó lenne igazán jó a WRC-ben

Az FIA rally igazgatója elárulta mennyi gyártó lenne igazán jó a WRC-ben

-

Andrew Wheatley, az FIA rally igazgatója szerint őt gyártó lenne ideális a WRC-ben, ennyi csapat tudná elérni kitűzött céljait. 

Jelenleg három gyártó van a WRC legerősebb kategóriájában, a Toyota, a Hyundai és a félgyári M-Sport, emellett a WRC2-ben még a Skoda és a Citroen van jelen, a Rally3-as autók között pedig a Renault. 

Az AutoHebdo.fr riportere megkérdezte az FIA rally igazgatóját, hogy mit gondolna arról, ha a hat gyártó a csúcskategóriában lenne jelen. 

“Ön szerint jó dolog lenne, ha hat gyártónak lenne Rally1-es autója? – kérdezett vissza Andrew Wheatley. – Úgy gondolom, hogy akkor a jelenlegi problémák fordítottja lenne, tehát túl sok lenne a gyártó. Dolgoztam egy csapatban, amikor hét gyártó volt a WRC-ben. Ez egy nagyszerű időszak volt a médiának, mert sok emberrel lehetett beszélgetni, ugyanakkor problémát jelentett, hogy nem minden csapat tudta elérni kitűzött céljait. Amikor 16-18 csúcskategóriájú autó van egy bajnokságban, előfordulhat, hogy egyes csapatok csak a 13-16. helyekért tudnak küzdeni, ami csalódást jelent.” 

Wheatley szerint maximum öt gyártó tudna megfelelő eredményeket elérni a WRC-ben. 

“2017-ben, amikor négy gyártó volt a WRC-ben, minden csapat tudott legalább egyszer nyerni, és képes volt minden versenyen a dobogóért harcolni. A bajnoki cím megszerzése pedig igazán nehéz volt. Ha öt gyártó lenne, az lenne az ideális, a hat gyártó esetén már nem lenne minden fél elégedett. Nagyon örülnénk, ha olyan problémánk lenne, hogy túl sok a jelentkező gyártó.” 

A jelenlegi hírek szerint a Subaru gondolkozik a visszatérésen, amely Toyota motort használna. 

Friss