2024. április 27. 16:55

KezdőlapWRCA Toyota újkori történetének legkorábban megszerzett vb címe az idei - nyilatkozatok

A Toyota újkori történetének legkorábban megszerzett vb címe az idei – nyilatkozatok

-

A Toyota harmadik és negyedik helye és a Power Stage-en megszerzett kettős elsőség a Chile Rallyn azt jelentette, hogy a gyártók bajnokságát megnyerte a japán márka, és az egyéniben is két párosuk közt dől el az idei cím sorsa.

„Nagyon örülök annak, ahogy ez a verseny végződött számunkra. Nem volt a legkönnyebb, mert a szombati nap nagyon megterhelő volt, és ma reggel azt gondoltuk, hogy nehéz lesz felállni a dobogóra. De ez is mutatja, hogy a rallyban csak türelmesnek kell lenni és a végéig kitartani, mert mindig érhetnek meglepetések. Nagyon büszke vagyok a csapatra és a versenyzőkre az év során elvégzett munkáért. Két fordulóval a szezon vége előtt ez a legkorábbi alkalom, hogy TGR-WRT-ként megnyertük a gyártók bajnoki címét. A verseny kemény és az autók közel vannak egymáshoz, de úgy gondolom, hogy a különbséget a megbízhatóságunkkal és az autók problémamentes célba érésével sikerült létrehoznunk, ahogy itt is tettük. Most már izgatottan várjuk, hogy a pilóta- és másodpilóta címért küzdő két csapatunk közül melyikünknek sikerül az utolsó két fordulóban” – mondta a csapatvezető, Jari-Matti Latvala.

Toyota Chile
foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Elfyn Evans picit csalódott volt a célban, mert harmadik helyével ugyan megelőzte Rovanperát, de a PowerStage-en egy pontot veszített, és ha magasabbra tud állni a dobogón, akkor a most 31 pontos hátrány is lehetett volna kevesebb.

„Összességében a hétvége talán nem volt olyan, mint amilyet reméltünk, és úgy gondolom, hogy többre lett volna lehetőség. Ezúttal nem sikerült mindent jól csinálnunk, még akkor sem, ha időnként jó tempót mentünk. De azt hiszem, viszonylag elégedettek lehetünk a dobogós végeredményünkkel. A legjobb hír, hogy a csapat megszerezte a gyártók bajnoki címét. Megtiszteltetés a csapat tagja lenni, és nagyszerű, hogy mindenkit megjutalmazunk a kemény munkáért. A pilóták bajnokságában valószínűleg kicsit jobban kellett volna zárkóznunk Kalle-hoz ezen a hétvégén, mint ahogyan sikerült, de legalább a küzdelem még mindig él” – fogalmazott Evans.

Evans Chile
foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

„Jó érzés, hogy segítettem a csapatnak megszerezni a gyártók bajnoki címét. Ezt két fordulóval a vége előtt itt Chilében megerősíteni nagyszerű eredmény, és nagyon jó érzés. Nem ez volt a legkönnyebb hétvége számunkra, mivel pénteken kicsit hátrányban voltunk a rajtpozícióval, szombaton pedig nem a legjobb döntéseket hoztuk. Ma is trükkös volt, elég sok takarítással, még a második körben is. De jó tervünk volt, hogy kíméljük a gumikat és keményen nyomjuk a Power Stage-en. Jött is a jó idő, ami megmutatta, hogy megvan a sebességünk, és jó volt megszerezni ezeket a pontokat” – nyilatkozta a születésnapos Rovanpera.

Rovanpera Chile
Kalle Rovanperä (FIN) foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A verseny után Akio Toyoda, a csapat vezetője is megírta szokásos köszöntő levelét, ami érdekes módon a gratuláció után Evans kiemelésével keződött.

„Idén Elfyn volt a motorja a gyártói címnek, hat dobogós helyezéssel, köztük két győzelemmel az eddigi 11 versenyből. Elfyn és Scott, köszönjük a harmadik hely megszerzését, amely a mai napon döntő tényezővé vált a bajnoki cím lezárásához. És természetesen Kalle és Jonne három győzelme is nagy segítség volt. Remélem, hogy Elfyn és Kalle is bűntudat nélkül fog vezetni a hátralévő két rallyn, Közép-Európában és Japánban. Biztos vagyok benne, hogy a csapat a legjobb autókat készíti majd elő, így elvárom, hogy mindketten mindent beleadjanak.

Csapatként a 11. fordulóban biztosítottuk be a bajnoki címet, ami egy fordulóval korábban történt, mint tavaly. Azt hiszem, ez arról árulkodik, hogy a csapat még erősebb lett. Szeretném szívből megköszönni Jari-Mattinak, hogy továbbra is mindenkivel együtt dolgozik azon, hogy a csapat erősebb legyen, miután már az első csapatfőnöki évében megnyerte a gyártók bajnoki címét. Nagyon várom már, hogy mindenkit láthassak Japánban!”

Evans és Martin kiemelt dicsérete akár annak is szólhat, hogy a vb címmel duplázást tervez a csapat, hiszen Rovanpera címvédése kétségtelenül nagyobb marketingértékkel bír, mint Evans sikere. Igaz a számok is ezt támasztják alá, mert a 31 pontos különbséget nehéz ledolgozni a két versenyen, de ugy a rallyban bármi megtörténhet.

Evans Chile
foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Friss