2024. április 29. 17:56

KezdőlapWRCSuninent bírálta csapatfőnöke, a finn pilóta bocsánatot kért a chilei kiesésért

Suninent bírálta csapatfőnöke, a finn pilóta bocsánatot kért a chilei kiesésért

-

Cyril Abiteboul, a Hyundai Motorsport csapatfőnöke nagyon mérges volt Teemu Suninen balesete után, a finn versenyző pedig győzött bocsánatot kérni. 

Cyril Abiteboul a Chile Rally vasárnapi szakaszai előtt ugyan nem adott ki csapatutasítást, de megkérte a napot második helyről kezdő Teemu Suninent és harmadik Thierry Neuville-t, hogy érjenek célba mindketten dobogós pozícióban. 

A finn versenyzőhöz azonban komolyan közel került belga csapattársa a nap első két szakaszán, majd a harmadikon Teemu Suninen kissé szélesen próbált kanyarodni, azonban eltalált egy facsonkot, ami kitörte autója jobb első kerekét, majd árokba kötött ki. 

A finn versenyző balesete után lehetősége nyílt a Toyota csapatának, hogy bebiztosítsa vb címét, ehhez két toyotás versenyzőnek meg kellett előznie Thierry Neuville-t a Power Stage-en. Ez végül sikerült, így a Toyota hetedik, sorozatban pedig harmadik alkalommal nyerte a gyártók bajnokságát. 

Cyril Abiteboul nagyon mérges volt Suninen hibája után. 

“Azt hittem, hogy elég érthetően beszéltem vasárnap reggel a tervekről a versenyzőkkel – mondta Cyril Abiteboul, a Hyundai Motorsport csapatfőnöke a Dirtfishnek. – Arra kértem Teemut és Thierryt, hogy vigyék célba az autókat dobogós helyeken. Néha sajnos a saját maguk eredményét nézik a versenyzők, és nem azt, hogy mi fontos a csapatnak. Teemu túl sokat szeretett volna, és ezzel megszegte azutasításom, talán nagyobb érettség most jól jött volna.” 

Fotó: Hyundai Motorsport

Majd kitért arra is a csapatfőnök, hogy nagyon jó teljesítményt nyújtott Suninen a balesetig. 

“Nem akarok azonban túl szigorú lenni, mert a kiesése előtt, nagyon jó teljesítményt nyújtott Teemu. Ha nem vezet ilyen jól korábban, nem lett volna lehetőségünk megszerezni két dobogós helyet. Hiszem és remélem, hogy a mostani hiba segíteni fog neki a jövőben. Először tanulni kell az autó viselkedését, majd annak az irányítását. Teemu először versenyzett főként kemény gumikon, ezt sem szabad elfelejteni.” 

Abiteboul ezt követően már Suninen jövőjéről beszélt. 

“Az elegendő érettség és tapasztalat elengedhetetlen a jó eredmény érdekében. Azt hiszem, a chilei esetből tanulni fog Teemu és további tapasztalattal még erősebb lehet jövőre. Az, hogy a második vagy harmadik helyen ért volna célba, semmit sem változtatott volna jövőbeni terveikkel kapcsolatban. Közösen kell több tapasztalatot adnunk Teemunak, hogy több ilyen hibát ne vétsen.” 

Suninen később bocsánatot kért a baleset miatt. 

“Jót harcoltunk Thierry-vel, azonban egy apró hibáért túl nagy árat kellett fizeni – mondta a finn versenyző. – Csak pár centivel mentem szélesebbre, mint lehetett volna és eltaláltuk a facsonkot. Nagyon sajnálom a történteket, bocsánatot kérek a csapattól, hogy nem tudtunk elég jó eredményt elérni. Remélem, hogy a Közép-Európa Rallyn sikerül bizonyítani érettségünket.” 

Friss