2024. április 30. 00:03

KezdőlapWRCElkészült a Ford Fiesta Rally2 fejlesztésével az M-Sport

Elkészült a Ford Fiesta Rally2 fejlesztésével az M-Sport

-

Az M-Sport által 18 hónapja fejlesztett Ford Fiesta Rally2 végső specifikációjú változata a hónap végén debütál a Közép-Európa Rallyn.

Sok mindent fokozatosan vezettünk be, például új hátsó felfüggesztést, új lengéscsillapítókat, és sokat dolgoztunk a beállításokon is. A srácok keményen dolgoztak az elmúlt 18 hónapban” – Mondta Richard Millener a csapat első embere.

„A kirakós utolsó darabja egy frissített hűtési csomag, amely az FIA-hoz megy homologizációra. Amennyiben ott minden rendben lesz, a Közép-Európa Rallyn szeretnénk debütálni ezekkel az alkatrészekkel Adrien Fourmaux autójában. Remélhetőleg ez összeáll minden mással együtt, amit az elmúlt 18 hónapban csináltunk, és meglesz a kirakós utolsó darabja. Az autó nyilvánvalóan jól teljesített az elmúlt néhány versenyen, reméljük, hogy ez egy kis pluszt ad neki.”

M-Sport
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Fourmaux eddigi legjobbja ebben a szezonban egy második hely volt a Finn Rallyn a WRC2 kategóriában, legutóbb Görögországban pedig negyedik lett, igaz ott pont jól jött volna a frissített hűtési csomag.

A Fiestán az egyetlen külsődleges változás az első lökhárítón lesz, de a karosszéria alatt is rengeteg minden történik.

„A teljesítmény szempontjából ésszerű lépésnek neveznénk” – mondta Millener. „De ez az ésszerű lépés valójában elég kis teljesítményt jelent, mert a szabályok annyira szigorúak, hogy valójában mindenki autója nagyon hasonló.”

M-Sport
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A csapatvezető ez után némi konkrétumot is elárult.

„A szezon során megmutattuk, hogy az autó még mindig versenyképes minden felületen, és úgy gondolom, hogy ez a frissítés és a hűtési csomag lehetővé teszi számunkra, hogy a töltőrendszer hőmérsékletét egy kicsit alacsonyabban tartsuk, ami egy kicsit nagyobb előnyt jelenthet a forró körülmények között.”

De mit profitál ebből a csapat a hónap végén? Nyilvánvalóan nem az időjárás lesz a kulcskérdés.

„Lehet, hogy nem lesz olyan hatékony Közép-Európában, ahol nem tudom elképzelni, hogy a hőmérséklet trópusi lesz, de ez extra rugalmasságot ad, hogy játszhass a beállításokkal, és biztosítsd, hogy mindig az optimális tartományban legyél.”

Talán a várva várt győzelem is megérkezik az új autóval, mert idén még nem nyert futamot a Ford. Fourmaux hajszálnyira volt attól, hogy megnyerje a Szardínia Rallyt, de a Power Stage-en egy balosban lecsúszott az útról. A gyógyírt a Brit bajnokság jelenthette neki, ott 5 győzelemmel megszerezte a banoki címet.

M-Sport
Fotó: M-Sport

Friss