2024. május 03. 12:09

KezdőlapWRCPirelli: Már 2019-ben 50% volt az esélye, hogy 2024 után maradunk a...

Pirelli: Már 2019-ben 50% volt az esélye, hogy 2024 után maradunk a WRC-ben

-

A Pirelli 2024 végén kiszáll a WRC-ből és a későbbiekben csak a kisebb rally bajnokságokban lesz jelen, ugyanakkor bízik benne, hogy az F1-ben továbbra is jelen lehet. 

A Pirelli rallysportért felelős vezetője, Terenzio Testoni Az AutoHebdo.fr oldalnak nyilatkozott arról, hogy valójában miért is döntött az olasz gumigyártó úgy, hogy nem szeretné meghosszabbítani 2024 végén lejáró WRC szerződését. 

“Hogy őszinte legyek, már 2019-ben, amikor beadtuk a győztes pályázatot a WRC programra, 50%-ban biztosan voltunk benne, hogy 2024-ig leszünk csak a vb-n – mondta Testoni. – Eredetileg négy évet terveztünk, mely során megnézzük, hogy mi változott 2010 óta, amikor kiszálltunk. Kitűztünk célokat, amiket sikerült elérni, és mivel komolyabb változás nem történt a WRC-ben, így úgy döntöttünk, hogy befejezzük a programot és a jövőben csak kisebb bajnokságokba szállítunk gumikat.” 

Testoni elárulta, hogy ha több gyártó lenne a WRC-ben, akár folytatta volna is a programot a Pirelli. 

“Amennyiben 5-6 gyártóra láttunk volna esélyt a közeljövőben, akkor elgondolkodtunk volna a WRC program folytatásán. Amikor 2019-ben pályáztunk, még a mezőnyben volt a Citroen is. Azt akkor még nem tudta senki, hogy a szezon végén kiszáll a vb-ről. A kitűzött célokat azonban így is sikerült elérni.” 

Testoni szerint nem a sok kritika miatt döntött a Pirelli a program befejezése mellett. 

“A kritika a munka része, ha nem szeretnél kritikát kapni, akkor ne csinálj semmit, ülj otthon. Kritizálni bármit lehet, ez pedig a jövőben sem fog változni. 30 éve foglalkozom a rallysporttal, a defektek pedig mindig előfordultak. Néha persze okolhatjuk magunkat, amikor tudjuk, hogy mi hibáztunk. A kritika azonban nem ártott a Pirellinek, mert a rallysportot nem csak a WRC jelenti. Számos más országos bajnokságban és az ERC-ben is ott vagyunk. Hírnevünk pedig továbbra is jó.” 

A Pirelli a jövőben is jelen lesz az ERC-ben, ahol külön gumi bajnokság indul 2024-től. 

“Nagyon jó hír, hogy külön bajnokság lesz az ERC-ben 2024-től a gumigyártók számára, ha ez idén is lett volna, akkor mi lettünk volna a bajnokok. 2024-ig még azonban a WRC-ben is ott leszünk és folytatjuk a gumik fejlesztését is.” 

Friss