back to top
2024. május 06. 17:46

KezdőlapWRCLatvala szerint szabadon csatázhat Rovanpera és Evans a bajnoki címért - tényleg...

Latvala szerint szabadon csatázhat Rovanpera és Evans a bajnoki címért – tényleg így van?

-

A Toyota csapatvezetője Jari-Matti Latvala izgatottan várja a világbajnokság utolsó két futamát, ahol a két toyotás páros szabadon csatázhat a bajnoki címért. Kérdés, hogy valóban így van e, hiszen egy kőkemény házon belüli harc a vb címet ugyan már nem sodorja veszélybe, de a második hely még elúszhat.

„Amikor megszereztük a gyártók bajnoki címét, némi teher lekerült a vállunkról. Ez azt jelenti, hogy a jövő heti Közép-Európa Rally, vagy esetleg a Japán Rally előtt Rovanpera és Evans teljesen szabadon csatázhat egymással” – mondta Latvala.

A szituáció ismerős neki, versenyzőként és csapatvezetőként is megélt már hasonlót. 2014-ben a finn még a Volkswagennél versenyzett és Sébastien Ogier-t üldözte a bajnoki címért. A reményt a Francia Rally tartotta életben számára – hasonlóan Evans mostani esélyéhez -, ahol Latvala nyert, Ogier viszont sebességváltó gondok miatt csak 13. lett. A spanyol versenyen viszont nyert a francia, amivel megszerezte a címet, egy futammal a bajnokság vége előtt.

Két évvel ezelőtt a mostanihoz hasonló háziversenyt játszották le a Toyotánál, a szereplők pedig nem sokat változtak. Latvala ekkor csapatfőnökként lépett a színre, Ogier a nyolcadik bajnoki címért küzdött, Evans a 2020-as második helye után első bajnoki diadalára vágyott, és érdekes módon akkor is Thierry Neuville állt a harmadik helyen, és akkor sem lehetett már bajnok a belga az utolsó két versenyen.

Spanyolországban Evans második lett, Ogier a negyedik ezzel a döntés az év utolsó versenyére maradt. A szezonzárón Monzában viszont Latvala Ogier-nek kedvezett; a regnáló bajnok 17 pontos hátrányban tartotta Evanst. A csapatnak is az volt a fontosabb, hogy Ogier és Ingrassia az év utolsó versenyén megszerezze nyolcadik világbajnoki címét. Evans a második helyen végzett a rallyn és a bajnokságban is.

Most a harmadik felvonás következik.

Rovanpera
Fotó: Toyota Gazoo Racing

A szereplők annyiban változtak, hogy Ogier helyett Rovanpera esélyes a bajnoki címre, igaz a különbség is nagyobb, most 31 pont a finn előnye. Neuville újra a harmadik és már nincs esély a bajnoki címre. Viszont a belga is 31 pontra van Evanstól, sőt Tanak hátránya is 40 pont, matematikailag még ők is megszerezhetik a második helyet. A kalapban még 60 pont van.

„A legfontosabb dolog, amikor egy csapatban versenyzők küzdenek, hogy mindkettőjüknek ugyanolyan esélye legyen” – mondta Latvala. „Tehát ugyanúgy kell támogatnunk őket. Persze bizonyos szempontból ez is idegtépő, mert ha az egyik hibázik, azonnal szenvedni fog, és akkor, tudod, az egyik versenyződről van szó. De ez már csak így van.”

Evans
Fotó: Toyota Gazoo Racing

„Most megyünk az utolsó előtti versenyre, a helyzet az, hogy Kalle egy kicsit lazábban veheti, de Elfynnek mennie kell, és meg kell próbálnia megnyerni a versenyt, hogy életben tartsa a bajnoki küzdelmet. Ugyanakkor lehet, hogy Kalle egy kicsit nehezebben tud koncentrálni. Szóval neki sem könnyű. mindkettejük számára sok forog kockán. De remélem, hogy mindketten megbirkóznak vele, mi pedig megpróbáljuk megadni nekik azt a környezetet, ahol koncentrálni tudnak, és a lehető legjobb munkát tudják végezni, amennyire csak tudják” – folytatta Latvala.

Mindez szépen hangzik, de egy dologról nem beszélt a csapatvezető. Ha a nagy igyekezetben Evans hibázik, és Neuville megszerzi a második helyet az óriási veszteség lenne a Toyotának. Nem nehéz belátni, hogy mennyivel jobban mutatnak azok a fotók – és mennyivel értékesebbek marketingszempontból-, ahol két toyotás páros ünnepli a világbajnoki első két helyet. Amennyiben ez megtörténik, az az igazgatótanács szempontjából azt jelenti, hoyg a csapatfőnök nem végezte jól a munkáját, ezt pedig tudja jól Latvala is. Ezért nem is engedi meg, hogy ez megtörténjen.

Tehát a csata csak addig lesz szabad, amíg nem forog veszélyben a második hely. Marketingszempontból mi a legjobb forgatókönyv a Toyotának? Nem nehéz kitalálni: Evans siker a Közép-Európa Rallyn, majd a döntés Japánban, ahol Rovanpera megvédi a címét Evans pedig második lesz a bajnokságban.

Csapatbajnoki cím, egyéni első és második hely, öröm, boldogság, címvédés és további támogatás a végtelenül boldog igazgatótanácstól. Cinikusan hangzik? Igen. Racionális? Eléggé.

Latvala
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Friss