2024. április 29. 04:58

KezdőlapWRCA Finn Rally is bekerült az ötfutamos Junior WRC versenynaptárba

A Finn Rally is bekerült az ötfutamos Junior WRC versenynaptárba

-

Kőkemény versenynaptárt állított össze a szövetség a 2024-es Junior WRC bajnokság indulóinak. Az öt futam között egy-egy havas és aszfaltos esemény mellé három murvás került, ráadásul szinte mindegyik az év legnehezebb megmérettetései közé tartozik.

Az M-Sport Poland által felkészített Ford Fiesta Rally3 Evóval induló, 30 év alatti versenyzők számára kiírt 2024-es Junior WRC naptár öt ikonikus ralit tartalmaz. Az új bajnokságban jelentős változás, hogy 2019 után a negyedik futamként visszatér a Finn Rally a pokoli gyors murvás pályákkal és a hatalmas ugratóival.

A szezon északon a Svéd Rally havas gyorsaságijain kezdődik, ami elsősorban a déli országok versenyzőinek lesz nagy kihívás. Teljesen más feladat vár a párosokra a Horvát Rallyn, az év egyetlen kizárólag aszfaltos futamán. A sok helyen töredezett, csúszós fehér aszfalt speciális felkészülést igényel.

Pellier
foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A murvás versenyek sora a Szardínia Rallyval kezdőik, amely szintén nem könnyű a puha és homokos kavicsos felületével, amely minden egyes autóval egyre durvábbá válik. A mediterrán helyszín az elmúlt években több Junior WRC drámát hozott, és taktikus megközelítést igényel. A Junior WRC bajnokságot záró Akropolisz Rally-t talán nem kell bemutatni, olyan híres szakaszokat foglal magába, mint a Tarzan és a Bauxites, a hatalmas sziklák között kell megtalálni az utat, ráadásul dupla pontszámot kapnak azok, akik túlélik a görög pályákat.

A végső győztes nem csak csatlakozik ahhoz a névsorhoz, amelyben olyanok szerepelnek, mint Sébastien Loeb és Thierry Neuville, hanem egy pályafutását meghatározó díjcsomagot is kap, amely négy teljes mértékben finanszírozott WRC2-es versenyt tartalmaz egy M-Sport Fiesta Rally2-vel 2025-ben, valamint 200 Pirelli gumiabroncsot és egy teljes tesztnapot minden verseny előtt. A 2023-as JWRC-címet William Creighton nyerte, aki hasonló díjat kapott a 2024-es szezonra.

Creighton
foto: @World / Red Bull Content Pool

„Úgy gondolom, hogy ez a naptár kínálja a legjobb lehetőséget arra, hogy a WRC szinte minden felületét kipróbálhassuk, ami arra szolgál, hogy segítsen fiatal tehetségeket nevelni, akik arra összpontosítanak, hogy a világbajnokságon fejlődjenek” – mondta Maciej Woda, az FIA Junior WRC bajnokságának vezetője. „Most már különösen várom, hogy figyelmünket a következő szezonra fordítsuk, mivel már számos érdeklődő versenyzővel tárgyalunk. A naptár az utolsó darab a kirakósban azok számára, akiknek egy-két kérdőjel volt a jövő évi terveikben.”

2024 FIA Junior WRC versenynaptár:

02.15-18. Svéd Rally – hó
04.18-21. Horvát Rally – aszfalt
05.30-06.02. Szardínia Rally – murva
08.01-04. Finn Rally – murva
09.05-08. Akropolisz Rally – murva

Dominguez
foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

 

Friss