2024. április 29. 09:48

KezdőlapWRCMikkelsen maga is meglepődött második vb címén

Mikkelsen maga is meglepődött második vb címén

-

Andreas Mikkelsen bebiztosította második vb címét a WRC2-ben a rengeteg fordulatot hozó Közép-Európa Rally Power Stage szakaszának megnyerésével. A norvég versenyző bevallotta, az idei szezon kezdetén még nem számított vb címre. 

Andreas Mikkelsen 2021-ben már vb címet tudott szerezni a WRC2-ben Mads Ostberget megelőzve, majd tavaly műszaki hibák miatt a bajnokság második helyén zárt. 

Idén pedig úgy tűnt, hogy a 34 éves versenyző nem tud teljes szezont menni a WRC2-ben, eleinte csak négy verseny szerepelt programjában. 

“Idén elég nagy volt a nyomás rajtunk, mert eredetileg csak négy WRC2-es verseny szerepelt a programunkban – mondta Andreas Mikkelsen a Dirtfishnek. – Azonban tudtuk, hogy sikerek esetén, ez a program bővülhet. Ebbe a négy versenybe azonban nem fért bele a hibázás, tehát hiba nélkül kellett nagyon gyorsan vezetni.” 

A norvég versenyző karrierjének egyik legnagyobb győzelmét a görög Akropolisz Rallyn aratta, ahol az első napon három defektet szedett össze, majd ezt követően tudott nyerni. 

“Ez egy nagyon különleges verseny volt. A defektek után gyakorlatilag semmi másra nem koncentráltunk, mint, hogy olyan gyorsak legyünk, amennyire csak tudunk. Régen volt már olyan versenyünk, ahol csak a tempóra koncentráltunk. Nagyon jó tempót tudtunk produkálni és ez végül győzelemhez segített.” 

Fotó: Andreas Mikkelsen

A Közép-Európa Rallyn ugyanakkor jól kezdett Mikkelsen, majd hibázott, ami után úgy tűnt, Gus Greensmith olyan eredményt tud elérni, hogy csak Japánban derül ki, hogy ki lesz a bajnok idén. 

“Jól indult a hétvége, vezettük a versenyt, azonban a negyedik szakaszon kicsúsztunk. A nézők segítségével sikerült folytatni a versenyt, de a sok elvesztett idő miatt, onnantól csak a Power Stage-et vártuk. Gus is hibázott és defektet szedett össze pénteken, majd később egyre nyilvánvalóbb lett, hogy a Power Stage dönthet, hogy már ezen a hétvégén sikerül-e vb címet szerezni. A záró szakaszon igyekeztünk nagyon gyorsak lenni, és Gus hibájával, valamint a mi szakaszgyőzelmünkkel sikerült megnyerni a bajnoki címet.” 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Mivel Mikkelsen csak három pontot tudott volna szerezni a Power Stage-en, Greensmith a negyedik helye mellé elég lett volna egy pontot gyűjtenie, hogy csak Japánban dőljön el a bajnokság, azonban a brit versenyző megforgott és csak hetedik időt autózott. Így a két versenyző között pont egyenlőség alakult ki a bajnokságban, azonban mivel Mikkelsen három, Greensmith pedig két versenyt tudott nyerni, így a norvég versenyző már a WRC új versenyén bebiztosította második vb címét. 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

“A bajnoki cím azért is nagyon szép, mert a szezon elején nem számítottunk rá. Csak négy versennyel a naptárban, ezt nem lehetett volna elérni, azonban a sikerekkel bővült a naptár, és végül sikerül eljutni Japánba is. Örülök, hogy már ezen a hétvégén eldőlt a bajnoki cím, mert Japánban nagyon unalmas lett volna úgy versenyezni, hogy még egy pont kell a vb címhez. Most azonban Japánban tudunk egy igazán jó ízűt autózni, nyomás nélkül, felszabadultan.” 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Mikkelsen második vb címével pedig beérte a WRC2 legeredményesebb versenyzőjét, Nasser Al-Attiyah-t, aki ugyancsak két vb címet tudott szerezni a kategóriában.

Friss