2024. április 30. 03:22

KezdőlapWRCHalttunen: Biztos, hogy biztonságos így még egy rally?

Halttunen: Biztos, hogy biztonságos így még egy rally?

-

Jonne Halttunen szerint átkellene gondolni a jövőben a Közép-Európa Rally időtervét, saját bevallása szerint 5 nap alatt, jó, ha 20 órát aludt, és már csütörtökön úgy érezte, hogy egy hete versenyez. 

A Közép-Európa Rally volt az első WRC futam, mely három országban, német, cseh és osztrák pályákon lett megrendezve, emiatt pedig sok utazás várt a versenyzőkre. Nem segítette a versenyzők pihenését az sem, hogy már szerdán hivatalos teszt szerepelt a programban, majd csütörtöktől négy napos verseny. 

Kalle Rovanpera navigátora, Jonne Halttunen szerint megkérdőjelezhető, hogy még biztonságos-e ennyire kevés pihenéssel egy rally verseny. 

“A Közép-Európa Rally extrém volt, a vártnál is sokkal extrémebb – mondta Jonne Halttunen. – Úgy számoltam, hogy öt nap alatt jó, ha 20 órát aludtam. Biztos, hogy a WRC szintjén biztonságos így még egy verseny? Nagyon hosszúak voltak a napok a verseny során, mert Passauban volt a központ. Németországból azonban el kellett menni a cseh és osztrák pályákra is, majd vissza. Ez nagyon sok időbe telt. A verseny elején sok itinert kellett írni, és sok videót kellett nézni. Már csütörtökön úgy éreztem, hogy egy hete versenyen vagyok, pedig csak akkor kezdődött.” 

Aztán a versenyen már szombat délelőtt eldőlt, hogy szinte csak pár pontra van szüksége Rovanperának és Halttunennek a vb címhez, miután Elfyn Evans kicsúszott. 

“Az ominózus szakasz rajtja előtt nagyjából 1 perccel tudtuk meg a rádión, hogy Elfyn hibázott és kicsúszott. Úgy döntöttünk Kalléval onnantól, hogy csak a pályákat teljesítjük és nem kockáztatunk. Nem volt jó érzés, mikor megtudtuk, hogy Elfynék kiestek, mert nagyon jó a kapcsolatunk és jó lett volna, ha csatával dől el a bajnoki cím. A kockázat nélküli versenyzés azonban sokkal könnyebbé tette a dolgunkat. Azt azonban nem felejthettük el, hogy még így is előfordulhatnak meglepetések, így koncentrálni kellett.“ 

Friss