2024. április 29. 17:32

KezdőlapWRCLappi és Suninen harcol majd a Hyundai harmadik autójáért

Lappi és Suninen harcol majd a Hyundai harmadik autójáért

-

A Hyundai csapatfőnöke, Cyril Abiteboul szerint Teemu Suninen határozottan a jelöltek között van a jövő évben a Hyundai csapatban.

Az már biztos, hogy Thierry Neuville mellett Ott Tanak vezeti majd a Hyundai i20 Rally-et a 2024-es világbajnokságon. Az viszont még nem dőlt el, hogy három vagy négy autóval indul e a gyártó, illetve ki vezetheti majd a fennmaradó egy vagy két autót.

A csapatvezető Cyrill Abiteboul szerint a döntés valószínűleg még a hónap végi japán szezonzáró előtt megszületik. Azt is elismerte, hogy Teemu Suninen, akit idén négy futamon indítottak a harmadik autó pilótájaként, valamint Esapekka Lappi is szerepel a listáján a jövő évi harmadik autó pilótájaként.

Abiteboul szerint nagyon valószínű, hogy a harmadik autót továbbra is megosztják majd a párosok között, hogy ki tudják használni a rajtpozíciókból adódó előnyöket, és ezzel kompenzálják azt, hogy a Toyota várhatóan a jövő évben is előnyben lesz.

A Craig Breen tragédiáját követően előléptetett Suninen esélyeit a Közép-Európa Rally nagymértékben megnövelte, a finn aszfalton is bizonyított. Hatodik helyen ért célba, előtte ötödik lett Észtországban, negyedik Finnországban és a jelek szerint a chilei hiba sem rontotta esélyeit. A finn pilóta ezen a héten is dolgozott, kedden és szerdán a csapat finnországi teszthelyszínén vezette az autót.

 

Lappi

Lappi a hétvégén hibázott nagyot, de a csapatvezető szerint ez nem befolyásolja a következő szezont.

„Esapekka idén kulcsszerepet játszott a rendszerben, igazán fontos volt, és ő szállította a csapat néhány nagyon pozitív pillanatát. Szeretném hinni, hogy a jövőben is része lehet annak, amit csinálunk, és nem csak a következő évben. Már egy ideje folyik köztünk a beszélgetés, és remélem, hogy a napokban sikerül ezt lezárni. Azt hiszem, arról van szó, hogy megpróbáljuk megérteni, mit akar, és biztosak lehetünk benne, hogy azt tudjuk nyújtani neki, amit akar, és itt most nem a pénzről beszélek” – részletezte Lappi helyzetét Abiteboul.

Neuville-ABiteboul-Suninen
foto: Hyundai Motorsport GmbH

A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha negyedik autót is indítana a csapat, ám ez úgy tűnik, 2024-ben még nem történik meg.

„Szeretném, ha lenne egy negyedik autó, de a siker a tervezéssel, a szervezéssel, de a prioritások meghatározásával is jár. És azt hiszem, az első dolog, amit meg kell tennünk, hogy biztosítsuk, hogy jövőre mindhárom legénységnek olyan autója lesz, amilyenre szüksége van, és ez lesz az egész csapat fókuszában. Szóval ebből a szempontból lehet, hogy elhalasztjuk a negyedik autóval kapcsolatos terveket. De a negyedik autóval egyértelműen a versenyzők és a fiatal versenyzők fejlesztése a leginkább az amit szeretnénk csinálni. Minden az időzítésen múlik” – fogalmazott a Közép-Európa Rally utáni sajtótájékoztatón a csapatfőnök.

Az viszont feltűnő, hogy Sordót nem említi Abiteboul. A spanyol veterán idén szintén hozott szép pillanatokat a csapatnak, két alkalommal is dobogón állt. Könnyen lehet, hogy a Japán Rally lesz a spanyol utolsó gyári csapatban teljesített versenye és a 2021-ben már bejelentett visszavonulás, most valóban megtörténik.

A legvalószínűbb forgatókönyv tehát az, hogy a Hyundai jövőre is három autóval indul, ezeket Tanak és Neuville mellett Lappi és Suninen megosztva vezeti majd.

Neuville
foto: Hyundai Motorsport GmbH

 

Friss