2024. május 05. 01:20

KezdőlapWRCA versenyzőknek tetszett a Közép-Európa Rally, de sok kritikát is megfogalmaztak

A versenyzőknek tetszett a Közép-Európa Rally, de sok kritikát is megfogalmaztak

-

A WRC versenyzői örültek a Közép-Európa Rally sok nézőjének, azonban annak nem, hogy rengeteg időt kellett etapon autózniuk. 

Egy teljesen új WRC futamot jelentett a Közép-Európa Rally, mely az első olyan verseny volt, mely három országban lett megrendezve. 

Az időjárás azonban nem volt kegyes sem a versenyzőkhöz, sem pedig a nézőkhöz, a rendezvény első felében, ennek ellenére nagyon sok néző volt a pályák szélén. 

A verseny után a mezőny tagjai komoly kritikát fogalmaztak meg amiatt, hogy a cseh, osztrák és német pályákra csak sok etapútvonalon keresztül tudtak eljutni. 

“Nagyon jó, hogy egy új verseny került a WRC naptárba, azonban a szervezőknek el kellene gondolkozni azon, hogy mikért tudnák javítani az útvonalat – mondta Sébastien Ogier a Motorsport.com oldalnak. – Túl sokat kellett etapon vezetni, ami egyáltalán nem illik ahhoz, hogy a WRC szervezői szeretnék növelni a gyorsasági szakaszok arányát növelni a teljes versenytávhoz képest.” 

“Már egy ideje beszélgetünk arról, hogy miként lehet a WRC-t javítani, a Közép-Európa Rally jelentette irány pedig nem jó – mondta Ott Tanak. – 2024-re mindenképp változtatni kellene az útvonalon.” 

Thierry Neuville osztotta Ogier és Tanak véleményét, ugyanakkor örült, hogy sok volt a néző. 

“A verseny jó volt, de az időjárás nem – mondta a belga versenyző. – Hatalmas kihívást jelentett a felhordás a pályákon, ezért jó lenne, ha rossz idő esetén több lenne a levágás gátló elem. Ugyanakkor nem bánom, ha sok az etapútvonal, ha ennyi néző előtt vezethetünk. Nagyon jó volt látni ennyi szurkolót a pályák mentén. Szinte öt évet repültünk vissza az időben, utoljára akkor volt ennyi néző.” 

Richard Millener szerint jó ötlet lenne, ha a prágai program után a cseh fővárosban maradhatna a mezőny. 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

“Az útvonal szerintem nem volt rossz – mondta az M-Sport csapatvezetője. – Prága és Passau között azonban nagy a távolság, és nem vagyok benne biztos, hogy jó ötlet 11 km versenyzés után visszamenni Németországba. Jobb lenne, ha a mezőny Prágában éjszakázhatna. Jobb ötlet lenne, ha Prágában lenne egy parc fermé a nap végén, majd pénteken délelőtt további cseh pályákat teljesítve eljutna a mezőny Passauba, ahol napközben lehetne szervizelni.” 

Az FIA rally igazgatója szerint amennyiben a verseny szervezői szeretnének változtatni, arra van elég idejük a 2024-es verseny előtt. 

“A szervezők amennyiben szeretnék, változtathatnak a verseny útvonalán – mondta Andrew Wheatley. – Hat hónap áll rendelkezésükre, hogy ezt megtegyék.” 

Friss