2024. május 03. 12:38

KezdőlapWRC“Egyet jelentett a Peugeot-val, sohasem adta fel és mindenkit boldognak szeretett volna...

“Egyet jelentett a Peugeot-val, sohasem adta fel és mindenkit boldognak szeretett volna látni” – emlékezés Corrado Proverára 

-

Marcus Gronholm, Harri Rovanpera és Robert Reid emlékezett a Peugeot Sport 82 éves korában elhunyt korábbi vezetőjére, Corrado Proverára. 

Marcus Grönholm 2000-ben és 2002-ben a Peugeot csapatával, Corrado Provera vezetése alatt érte el rally világbajnoki címét. 

Fotó: Flickr

“Emlékszem, Corrado volt az a személy, aki folyamatosan vígaszt nyújtott nekünk és folyamatosan motiválni próbált – mondta Marcus Grönholm a Dirtfishnek. – Kedves ember volt, akivel azután is tartottam a kapcsolatot, hogy nyugdíjba vonult. Még az idei év elején is váltottunk üzenetet, ami után mondtam is a feleségemnek, hogy el kell mennünk Franciaországba, hogy találkozzunk Corradoval. Sajnos ez a találkozás már nem jött össze. Corrado mindig is az a személy volt, aki bármi is történt, nem adta fel.” 

“Nagyon hasonlóak voltunk Corradoval, mert mindketten a 110%-ra törekedtünk. Amikor az autóval nem voltam elégedett, és emiatt nagyon ideges voltam, akkor ő volt az, aki mindig motiválni és felvidítani szeretett volna. Mindenkit boldoggá szeretett volna tenni.” 

Marcus Grönholm azonban, amikor 2004-ben négy sebességes Peugeot 307 WRC-t kellett vezessen, összetűzésbe került a francia gyártó csapatával. 

“Nagyon furcsa volt, amikor négysebességes autóval kellett harcolnunk a hat sebességes autókat használó rivális csapatokkal. Corrado azonban mindig azt mondta, hogy semmi baj nincs az autóval. Mivel nagyon nagy nyomatékot használt a 307 WRC, lehetett számítani arra, hogy a váltó tönkre fog menni. Mindig őrült tempóval kellett vezetni, hogy amikor tönkre megy a váltó legyen idő, amiből veszíteni lehet. Sohasem felejtem el, amikor három sebességben teljesítettem az Ouninpohja szakaszt, mert a negyedik már nem működött. A szakasz után mondtam a csapatnak, hogy elég lesz három sebesség is.” 

“Amikor Corrado a 2005-ös Svéd Rally után nyugdíjba vonult, szerettem volna egy szép ajándékot adni neki. Vezettem a versenyt és szerettem volna nyerni Corrado miatt, azonban az utolsó napon hibáztam és kiestem. Pedig nagyon fontos lett volna az a győzelem, Corrado miatt. Róla csak jó emlékem van, ő volt az a főnök, aki a barátom lett.” 

Fotó: Flickr

Hasonló emlékei vannak Harri Rovanperának is, aki 2001 és 2004 között versenyzett a Peugeot WRC csapatában. Kalle Rovanpera édesapja első versenyén a francia csapattal nyerni tudott Svédországban, ez volt az egyetlen futamgyőzelme a WRC-ben. 

“Corrado nagyon jó ember volt, akiről nem lehet rosszat mondani – mondta Harri Rovanpera. – A csapat vezetőjeként néha nehéz döntéseket kellett hoznia, de mindig a legjobb döntést szerette volna meghozni. Szinte folyamatosan a havannai szivarjával lehetett látni. Nagyon szenvedélyesen vezette a Peugeot csapatát. Nem tudom, hogy van-e jelenleg ilyen csapatvezető.” 

Fotó: Flickr

Robert Reid, 2002-ben csatlakozott a Peugeot csapatához Richard Burns navigátoraként. A FIA jelenlegi alelnöke két évig versenyzett a francia gyártónál. 

“Corrado nagyon szívélyesen fogadott minket a Peugeot-nál. Egészen más hely volt, mint korábban a Subaru. Corrado egyet jelentett a Peugeot-val, melyben csapatvezetőként és marketingesként is dolgozott. Nem tudom, hogy nélküle elkezdődhetett volna-e a WRC program. Nagyon szenvedélyes volt a márkához és büszkén viselte mellkasán a Peugeot oroszlános emblémáját. Emlékszem, hogy ha szerettem volna megtalálni Corradot, elég volt a levegőbe nézni, és a szivarfüst alapján meg lehetett találni. Általában mindig az asztalánál dolgozott.” 

Friss